Svet
167 ogledov

Tako bo videtil "novi" Beograd na vodi

Beograd na vodi Belgrade Waterfront
Kot vse kaže bo Beograd v naslednjih letih močno spremenil svojo podobo. Izgradnja projekta Beograd na vodi se s postavitvijo temeljnega kamna uradno začenja.

Danes je srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić skupaj s predsednikom uprave družbe Eagle Hills Mohamed Ali iz Abu Dabija postavil temeljni kamen za megalomanski urbanističnen­ projekt Beograd na vodi vreden 3,5 milijarde­ evrov. Na bregovih Save naj bi tako v naslednjih 30 letih zrasle luksuzne poslovno-stanovanjske stavbe, hoteli in trgovinsko središče.

Vučić je danes kljub dvomom javnosti suvereno naznanil, da "prostor na katerem bo zgrajen Beograd na vodi do zdaj ni bil vreden nič, že izgradnja prvih dveh stolpnic pa bo prinesla profit". V naslednjih desetih letih pa Vučić pričakuje, da bo Beograd po številu turistov presegel Budimpešto.

Novih 20.000 delovnih mest?

Arabski investitorji - dvotretjinski lastniki družbe Beograd na vodi, tretjino pa ima v lasti država - so se zavezali, da bodo več kot polovico ambicioznega projekt, ki zajema tudi gradnjo dveh več kot 200 metrov visokih stolpnic, končali v naslednjih 20 letih, celoten projekt pa v 30 letih. V skladu s pogodbo pa bodo upravičeni do najema zemljišča za za 99 let.

Prva faza investicije, ki zajema tudi izgradnjo dveh stolpnic, naj bi stala 350 milijonov evrov. Arabci so po navedbah srbske vlade del kapitala že vplačali, večji del pa naj bi zagotovili s posojili. Ob tem srbska vlada obljublja, da bodo gradbena dela izvajala predvsem lokalna podjetja. Novi projekt pa naj bi tako prinesel 20.000 novih delovnih mest.

Mohamed Ali
Komentarjev 6
  • Papaja Popi 09:40 28.september 2015.

    jakec1575, motiš se !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ne ni nas strah !!!!!!!!!!!!Le vsakdo krade, kdor ima 5 minut časa.In če že ne more spraviti v žep milijone, potem tudi noče ustvarjati in delati.

  • jakec1575 19:20 27.september 2015.

    Za drznost je treba imeti moda. V Sloveniji nas je pa vsega strah. Še lastne sence včasih. Mi bi radi ostali alpska vasica. V Ljubljani zardi majhnosti ne moremo pripeljati niti resnih investitorjev za prvzem emonike in poglobitev zeleznice. Da ...prikaži več ne govorimo o mahinacijah Rastoderja in zupana glede stozic. Je pa res, da je ljubljana ze prepolna trgovniskih centrov. V stozicah bi morali iskati drugo kvaliteto. Se dobro da imamo drznih nekaj 100 podjetnikov, ki orjejo ledino doma in v tujini.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:16 27.september 2015.

    Sem fejst pobrskal po svojem spominu: http://www.rtvslo.si/tureavanture/evropa/beograd-trepeta-in-se-pripravlja-na-brezdusno-prenovo-v-slogu-dubaja/361817 Takrat sem menil da je prvoaprilska šala. Ampak očitno ni bila? V bistvu sem presenečen zlo. Res sm mislu da je prvoaprilska.