Svet
2767 ogledov

Tako bodo božične praznike preživeli naši sosedje

Božična dekoracija v Zagrebu; covid-19; pandemija Epa
Evropske države se še naprej spopadajo s pandemijo covida-19, pri čemer nekatere že sproščajo ukrepe za njeno zajezitev, druge pa jih še zaostrujejo. Številne so pripravile tudi že ukrepe, ki bodo veljali v prazničnem času ob koncu leta. Italija in Avstrija jih bosta takrat nekoliko zaostrili, več pa jih bo omejitve omililo.

Avstrija: jutri bodo zrahljali prve ukrepe

Množično testiranje; covid-19; Avstrija; Dunaj | Avtor: Epa Epa
V Avstriji se danes izteče tritedensko zaprtje države, tako da bodo v ponedeljek zrahljali prve ukrepe. Znova bodo odprli knjižnice in muzeje, še vedno pa ne bodo dovoljene kulturne prireditve. Tudi kinodvorane bodo ostale zaprte. Se bo pa v šolske klopi lahko vrnil del avstrijskih šolarjev. V ponedeljek se bodo lahko odprli tudi frizerski saloni. Srečevali se bodo lahko člani dveh različnih gospodinjstev, razen za božič in silvestrovo.

Še naprej bodo prepovedane športne aktivnosti v zaprtih prostorih, bodo pa od 24. decembra dovoljene nekatere individualne aktivnosti na prostem, kot sta smučanje in drsanje. Hoteli bodo med božično-novoletnimi prazniki zaprti. Poleg hotelov bodo do 6. januarja zaprti še restavracije in bari. Božični sejmi letos niso dovoljeni, prav tako še naprej ni dovoljeno prodajati alkoholnih pijač za s seboj.

Bodo pa med božičnimi prazniki zaostrili ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Ukrep bo veljal od 19. decembra do 10. januarja.

Italija: Ob prehodu v novo leto bodo podaljšali policijsko uro

Za podoben ukrep, ki bo veljal od 21. decembra do 6. januarja, se je odločila Italija. Za vse Italijane in tuje turiste bo ob vstopu v državo obvezna karantena. Ukrep je zasnovan predvsem za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico ali države Evropske unije, kot sta Slovenija in Avstrija.

V tem času bodo v Italiji veljale tudi stroge omejitve gibanja. Prepovedana bodo potovanja med posameznimi deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest. Poleg tega bodo ob prehodu v novo leto podaljšali policijsko uro. Začela se bo 31. decembra ob 22. uri in končala 1. januarja ob 7. uri. Drugače velja med 22. in 5. uro.

Smučišča po državi se bodo odprla šele po praznikih 7. januarja, ko se bodo v šolske klopi vrnili tudi srednješolci.

V državi ob tem ohranjajo razdelitev na rumene, oranžne in rdeče dežele, ki jih razvrščajo glede na stopnjo okuženosti, temu primerni pa so tudi ukrepi za zajezitev virusa. V rumenih deželah so lahko restavracije in bari še naprej odprti samo do 18. ure. V oranžnih in rdečih deželah pa je še vedno dovoljen samo prevzem hrane.

Hrvaška: Omejitev druženja do največ deset ljudi

Med redkimi evropskimi državami, ki so zaostrile ukrepe, je tudi Hrvaška. To je storila pred dobrim tednom. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali in športni centri. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je še omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi. Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi.

Ukrepov, ki bodo na Hrvaškem veljali v času božično-novoletnih praznikov, tamkajšnje oblasti še niso predstavile.

Za zajezitev širjenja novega koronavirusa je Hrvaška v torek uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Vstop na Hrvaško je možen le z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira tam.

Madržarska: Osnovne šole in vrtci ostajajo odprti

Policijska ura Madžarska; covid-19 | Avtor: Epa Epa
Madžarska vlada pa je do 1. februarja podaljšala zaprtje meje zaradi pandemije. Slovenska vzhodna soseda je 1. septembra zaprla meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, za vse Madžare, ki se vračajo iz tujine, pa pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno. Tam so pretekli teden zgolj podaljšali ukrepe, ki vključujejo nočno policijsko uro od 20. do 5. ure, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov.

Na srednjih šolah in univerzah izobraževanje poteka na daljavo. Osnovne šole in vrtci so odprti. Športni dogodki morajo potekati brez prisotnosti gledalcev. Trgovine in storitveni obrati, kot so frizerski saloni, se morajo zapreti ob 19. uri. Hoteli lahko sprejemajo le poslovneže, ne pa tudi turistov. Zasebna druženja so omejena na deset ljudi, rekreacija je dovoljena zgolj na prostem.

dezurni@zurnal24.si

Švedska Covid-19 Svet Švedi v nov, veliko ostrejši ukrep. Pogovor s Slovencem, ki dela na Švedskem.
Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:30 06.december 2020.

    v glavnem ,kolega iz avstrije prišel,pravi -pravi užitek v gostilni popit kavico ,okrog ljudje brez mask ,nobenega pritiska na ljudi

  • plunexma 15:08 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks