Svet
33709 ogledov

Tako dobro je bila kraljica videti dva dneva pred smrtjo

kraljica Elizabeta II. Liz Truss
1/4
Profimedia
Kraljica Elizabeta II. se je javnosti zadnjič pokazala dva dneva pred smrtjo.

Zadnja uradna dolžnost, ki jo je kraljica Elizabeta II. opravila v 70-letni vladavini, je bil sprejem Liz Truss, nove predsednice vlade. V nasprotju s tradicijo je kraljica Trussovo sprejela na Škotskem, kjer je bivala v dvorcu Balmoral. Običajno je kraljica nove predsednike vlade - v času njenega vladanja se jih je izmenjalo petnajst - sprejemala v Londonu. 

Na fotografijah je bila 96-letna kraljica sicer videti utrujena, a nasmejana. Kot je bilo že običajno v zadnjem obdobju, se je opirala na palico.

Elizabeta II. Liz Truss | Avtor: Epa Epa

Kraljico so v zadnjem obdobju pestile zdravstvene težave, zato je po navodilu zdravnikov manjšala obseg uradnih dolžnosti, ki jih je opravljala. Številne obveznosti je prevzel takrat še prestolonaslednik Charles in njegova sestra princesa Anne, ki velja za enega najbolj delavnih članov kraljeve družine.

Zdravje kraljice Elizabete II. se je vidno slabšalo od smrti njenega moža princa Philipa aprila lani, še posebej pa v zadnjih mesecih. Kraljica je sicer letos obeležila platinasti jubilej, ob katerem se je junija na praznovanju kar dvakrat pokazala na balkonu Buckinghamske palače v Londonu. A se kraljica letos pred tem večkrat ni udeležila pomembnih dogodkov. Med njimi je bil tudi tradicionalni nagovor britanskega parlamenta, ki ga je prvič do sedaj imel njen sin Charles. Prvič v sedemdesetih letih njenega vladanja je novega predsednika vlade imenovala na gradu Balmoral in ne v Buckinghamski palači, kot je bilo to običajno. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • SamoResnica 12:25 09.september 2022.

    Dvojnica?

  • Avatar luckyss
    luckyss 08:14 09.september 2022.

    Torej je imel bivši premier Boris J. prav, ko je novo premierko označil za "hodečo ročno bombo"....Naj obišče še Kijev..