Svet
21488 ogledov

Tako hitro se britanski sev širi v Nemčiji

Nemčija, ljudje Profimedia
V slabih dveh tednih se je delež s šestih povečal na 22 odstotkov.

Britanska različica novega koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivo, se v Nemčiji po besedah tamkajšnjega ministra za zdravje Jensa Spahna hitro širi. Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha se je delež te različice med potrjenimi okužbami v slabih dveh tednih povečal s šest na več kot 22 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Predvidevamo, da bi lahko ta različica kmalu postala prevladujoča," je novinarjem dejal minister Spahn. Odstotek okužb, ki so posledica te različice, naj bi se namreč vsak teden podvojil. Dodal je, da 1,5 odstotka okužb z novim koronavurusom gre na račun južnoafriške različice.

Za britansko različico strokovnjaki ocenjujejo, da je najmanj za 35 odstotkov bolj nalezljiva kot prvotni novi koronavirus.

Angela Merkel v Bundestagu Covid-19 Svet Angela Merkel priznala napake v boju s pandemijo

ljudje | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodaten denar za analiziranje

Nemška vlada je pred kratkim povečala sredstva za laboratorije za sekvenciranje gena virusa, da bi pridobili jasnejšo sliko o širjenju različic novega koronavirusa v državi.

V Nemčiji že mesec dni veljajo strogi ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki so pripomogli k bistvenemu znižanju števila novih okužb v letošnjem letu. Tako nemška kanclerka Angela Merkel kot ostali predstavniki nemške vlade menijo, da čas za omilitev ukrepov še ni napočil in pri tem opozarjajo prav na nevarnejše različice novega koronavirusa.

Prav zaradi nevarnejših novih različic novega koronavirusa je Nemčija vstop v državo z nekaj izjemami prepovedala prišlekom iz več deset držav in regij, kjer so nevarne različice novega koronavirusa že razširjene. Na seznamu so med drugim Velika Britanija, Portugalska, Brazilija in Južnoafriška republika ter sosednji Češka in avstrijska zvezna dežela Tirolska.

Po podatkih RKI so doslej v Nemčiji potrdili 2.350.399 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 66.164 covidnih bolnikov.

Covid-19 Nove težave? Zdravje Dva nova seva, povezana v visoko mutirano različico koronavirusa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 09:33 18.februar 2021.

    Jejte drek vi in vaši sevi in vrusi. Bolj nalezljivo ni nujno bolj nevarno. Spet umetno ustvrjanje panike in strahu.

  • thomas02 19:53 17.februar 2021.

    Strategija je imeti vsaj še nekaj različnih sevov. Tako bodo ofce držali v vajetih v nedogled. Do not fuck with as!!! Revolucija!!!😡😤

  • Mesija_se_vraca 15:43 17.februar 2021.

    Ovce, gate dol in hitro na pcr test v anus, potem pa 5x dozo fizerja. Rešitev na dlani, mir pred vami.