Svet
28788 ogledov

Tako so Hrvati kaznovali Slovenca

Hrvaška obala Profimedia
Kazen znaša štiri tisoč evrov, preti mu še ena.

Slovenec Franz Atelšek iz Mengša zaradi pandemije covida-19 ni uspel pravočasno odstraniti svoje črne gradnje v Valbandonu blizu Pulja, zato je moral plačati 30.000 kun (4000 evrov) kazni. 

Zaradi stroškov obžalujem, da sem gradil objekt brez dovoljenja, ker moram prihajati iz Slovenije, da bi porušil počitniško hišo. Ni enostavno, ker se v času pandemije v hrvaški Istri lahko zadržim zgolj 48 ur, če ne želim v samoizolacijo, je povedal Atelšek za današnjo izdajo časnika Jutarnji list.

Mengšan je dodal, da je še v 80. letih prejšnjega stoletja v Valbandonu na črno zgradil dve stanovanjski hišici z ravnimi strehami, veliki okoli 40 kvadratnih metrov. Hiški, v katerih z družino počitnikuje že 38 let, sta od morja oddaljeni 300 metrov.

Inšpekcija mu je dala do štiri mesece časa 

V velikem valu legalizacije črnih gradenj na Hrvaškem je pred nekaj leti zaprosil za dovoljenje tudi za svoja dva objekta. Leta 2017 pa se je odločil manjša objekta združiti pod eno streho, da bi dobil večjo počitniško hišo. Prizna, da je naredil napako, ker za takšen poseg ni imel dovoljenja.

Hrvaška gradbena inšpekcija je marca letos zahtevala, naj objekt odstrani v 90 do 120 dneh. Zaradi covida-19 spomladi mi mogel na Hrvaško, poleti pa gradbena dela niso dovoljenja. Zato je zamudil roke in plačal 4000 evrov kazni. "Da ne bi ponovno plačal kazni, sem se odločil vrniti objekt v prvotno stanje," je dejal.

Hrvaška obala Novo Svet Na Hrvaškem pridobitev, ki je bodo v sezoni veseli tudi Slovenci

Njegova črna gradnja ni edina 

Pričakuje, da bo prihodnji teden končno dobil potrdilo o legalizaciji hišk ter da bo lahko še naprej preživljal počitnice v Valbandonu. Pravi, da je že porušil del črne gradnje in da bo nadaljeval čez nekaj dni. Meni, da bo moral poiskati pomoč domačinov, ker nihče iz Slovenije ne more priti, da bi mu pomagal. Nima pa denarja, da bi najel gradbeno podjetje.

Na hrvaškem državnem inšpektoratu so za Jutarnji list potrdili, da je slovenski upokojenec začel odstranjevati črno gradnjo. Dodali so, da je v počitniškem naselju pri Valbandonu še nekaj objektov, ki niso dobili potrdila o legalizaciji.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
 • Avatar Micheal_Benson
  Micheal_Benson 23:13 21.november 2020.

  Hola, estoy feliz de anunciarle una verdadera compañía de préstamos de la que puede obtener un préstamo rápido, ofrecemos todo tipo de préstamos a nuestros clientes de confianza con una tasa de interés del 3%, contáctenos si necesita un préstamo. ...prikaži več Envíenos un correo electrónicos:Michealbensonloanagency@gmail.com,contacto@Michealbensonagency.com Formulario de solicitud de préstamo y devuélvalo,Visita nuestro sitio web:https://michealbensonagency.com/,Whatsapp:+593962046134. Nombre completo .....

 • bogdan76 07:18 16.november 2020.

  Čebigradiv prinas nebiimel problemov vsako sušilnico so pustili primiru bitudi njegov vikend.

 • sam1 14:30 14.november 2020.

  Za črnograditelja jo je še kar poceni odnesel.....