Svet
212 ogledov

Tako so težave z ilegalnimi pribežniki rešili v Avstraliji

Prebežniška ladja EPA
Že dve leti avstralske obale ni dosegla niti ena ladja s pribežniki.

S sloganom "Stop the Boots“ je predsednik avstralske vlade Tony Abbott pred dobrim letom zmagal na volitvah in držal je besedo. Leta 2014 in 2015 ni dosegla nobena priseljenška ladja na obalo Avstralije. Pred izvolitvijo Tonyja Abbotta je v Avstralijo po morski poti prišlo še okoli 20.000 pribežnikov letno.

Avstralski predsednik vlade Tony Abbott | Avtor: EPA EPA

Po številnih človeških tragedijah na Sredozemskem morju - med vikendom je utonili v eni največjih nesreč okoli 700 pribežnikov - evropski konzervativni politiki opozarjajo na "uspešno“ priseljenško politiko Avstralije. Pozabljajo pa na mračne strani avstralske ureditve, ki je daleč od sanjske rešitve, piše nemški Spiegel.

"Operation Sovereign Borders"

Takoj po izvolitvi leta 2013 je predsednik avstralske vlade zasnoval operacijo "Sovereign Borders“, s katero je želel popolnoma ustaviti tok ilegalnih priseljencev. Od takrat avstralska mornarica dnevno patrulira na morskem območju med Indonezijo, Papuo Novo Gvinejo in Avstralijo ter ustavlja ladje polne priseljencev. 

Če so pribežniški čolni v dovolj dobrem stanju jih mornarica prisili obrniti, če plovilo ne bi zmoglo več poti nazaj, ilegalne priseljence odpeljejo v državo izvora z rešilnimi čolni. Operacija mornarice je tajna, zelo redko informacije najdejo pot v medije. 

Avstralije ne sprejema nobenih ilegalnih beguncev

Število naj bi se zmanjšalo tudi zaradi velike oglaševalske kampanje, v kateri je Avstralija v mednarodnih medijih opozarjala, da v državo ne bo več sprejela nobenih ilegalnih migrantov. Novega življenja v Avstraliji namreč nobeden od beguncev ne bo smel začeti.

Avstralska priseljeniška politika | Avtor: EPA EPA

Tudi begunci, ki jih mornarica ne vrne v države izvora, ne uspejo priti na avstralsko kopno. Čeprav zaprosijo za azil v Avstraliji, tam ne smejo ostati.

Prebežnike namreč prepeljejo v begunska taborišča na otokih Manus in Nauru, kjer trenutno živi okoli dva tisoč priseljencev. Razmere v taboriščih naj bi bile po informacijah tamkajšnjih delavcev nevzdržne. 

Milijonska plačila v zameno za begunce

V boju proti ilegalnim prebežnikom Avstralija sodeluje z več južnoazijskimi državami, med drugimi tudi s Šrilanko, Indonezijo in Malezijo. Za sodelovanje se države predvsem odločajo zaradi milijonskih plačil, ki jih je Avstralija pripravljena v zameno plačati. Tako je Kambodža pretekli teden za 40 milijonov dolarjev privolila v sprejem več sto pribežnikov iz begunskega taborišča Nauru. 

Avstralija države, v katere izžene prebežnike, pogosto reklamira kot dobro pripravljene begunce, ki jim bodo omogočili dobro izhodišče za novo življenje. Pogosto te obljube ne držijo, tako Kambodža velja za eno najbolj koruptnivnih držav na svetu. Human Rights Watch pa opozarja, da z begunci ravnajo "grozno“.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Derok 22:24 21.april 2015.

    Pa kje ti živiš človek božji? Pa saj je kapitalizem = suženjstvo. Misliš da si svoboden/na ? Ne. Nisi. Vedno boš delal/a za druge ljudi, razen če boš imel svoje podjetje. Pa še to je odvisno, boš bil pa ...prikaži več pod okriljem države in njenih davkov ter pravnih podlag. Pa še to ni vse...

  • Avatar hal69
    hal69 10:12 21.april 2015.

    Edino pravilno (moralo pustimo ob strani).

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:05 21.april 2015.

    vsa čast? a ti to resno? ravnajo z njimi kokr so američani nekdaj ravnal z črnci sam da zdej o tem niti noben ne more poročat al pa o tem raziskovat ker so nardil da je ta operaacija tajna. kaj ...prikaži večj pa veš kako ravnajo z njimi? in to da te niti zanima ne kako ravnajo z njimi ampak jih kljub temu avtomatsko takoj podpiraš velik pove o tvoji nečloveškosti in ignoranci.