Svet
1870 ogledov

Takšen je razplet glasovanja o nezaupnici

boris johnson Epa
Britanski konservativci so danes glasovali o nezaupnici Johnsonu.

Britanski premier Boris Johnson je preživel glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki in tako ostaja premier. Johnson je bil tarča kritik v strankarskih vrstah zaradi zabav, ki so na Downing Streetu potekale v času zaprtja države zaradi covida-19.

211 poslancev je glasovalo za podporo Johnsonu, proti pa 148, poroča francoska tiskovna agencija AFP ob objavi izidov glasovanja, ki je bilo tajno. S tem, ko nezaupnica ni bila izglasovana, Johnson ostaja na čelu stranke in s tem tudi predsednik vlade.

V skladu s pravili konservativne stranke se o zaupnici predsedniku stranke glasuje, če 15 odstotkov poslancev, trenutno torej 54, pisno sporoči, da premierja ne podpirajo več. Nezaupnica je izglasovana, če zanjo glasuje najmanj 180 od trenutno skupno 359 torijskih poslancev.

Johnson je zaupanje med torijci izgubil po aferi Partygate, povezani s spornimi zabavami na Downing Streetu v času strogih omejitvenih ukrepov zaradi covida-19.

Britanski premier, ki mu je policija zaradi zabav naložila tudi globo, je po objavi poročila prevzel polno odgovornost za dogajanje in se opravičil, ni pa se odločil za odstop s položaja. V stranki, ki je na Otoku na oblasti zadnjih 12 let, sam pa jo vodi od leta 2019, ko je tudi postal premier, Johnson nima očitnega naslednika.

Protest Britancev zaradi Borisa Johnsona med epidemijo Svet Nore zabave Borisa Johnsona. Bo zaradi njih odletel? David Frost Svet Težave za Johnsona, zapušča ga zvesti sodelavec

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.