Svet
3883 ogledov

Sarkastičen odziv na povišanje minimalne plače z Irske

Denar
Burna razprava zaradi povišanja minimalne plače tudi pri naših sosedih.

Povišanje minimalne plače ni le eden zadnjih predmetov javne razprave v Sloveniji, ampak tudi na Hrvaškem. Hrvaška vlada se je na Twitterju pohvalila s povišanjem za devet odstotkov. 

"Povečanje minimalne plače na 3000 kun (405 evrov) neto je za devet odstotkov več kot preteklo leto, v dosedanjem mandatu znaša skupno povečanje 25 odstotkov," je povedal hrvaški minister za delo Marko Pavić. "Od januarja bo devet članic Evropske unije imelo manjšo minimalno plačo kot Hrvaška."

Na Irskem štirikratnik hrvaške minimalne plače

Objavi je takoj sledil sarkastičen odziv uporabnika Twitterja z imenom Little Bastard. "3000 kun je tukaj tedenski minimalec," je zapisal Hrvat, ki je emigriral na Irsko in tam živi in dela. 

Mercator gne%C4%8Da blagajna Uravnilovka? Slovenija "Kdor zasluži malo več kot tisti z minimalno plačo, bo čez noč zaslužil manj"

Minimalna plača na Irskem znaša 1613,95 evrov. Če ta znesek razdelimo na štiri tedne, to znese 403,48 evrov na teden. 

Hrvaška vlada je ob napovedanem dvigu minimalne plače na zadnji seji vlade sporočila, da je to najvišje povišanje od leta 2008 in naštel, katere države imajo nižjo minimalno plačo od Hrvaške. 

"Pogosto se primerjamo, kje je Hrvaška v odnosu do drugih držav," je dejal predsednik vlade Andrej Plenković. "Po podatkih Eurostata je minimalna plača na Hrvaškem višja kot v Bolgariji, Litvi, Romuniji, Latviji in na Madžarskem, po poviašnju pa bo višja kot na Češkem, Slovaškem, Poljskem in v Estoniji."

Slovenija spada v srednjo skupino

Hrvaška spada po podatkih Eurostata v skupino držav z najnižjo minimalno plačo (skupina 1), medtem ko se Slovenija uvršča v srednjo skupino držav (skupina 2). 

Na spodnji tabeli je prikazana rast minimalne plače v zadnjih desetih letih, od januarja 2008 do januarja 2018. Z rdečo sta označeni Hrvaška in Slovenija.

denar bankovci štetje denarja minimalna plača Slovenija 70 tisoč zaposlenih bo dobilo višjo plačo

Povišanje minimalne plače v zadnjih desetih letih | Avtor: Eurostat Eurostat

Komentarjev 2
  • Avatar Tracyotta
    Tracyotta 23:11 30.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

  • McClain 21:40 30.november 2018.

    kaj ce bi nas recimo kak milijon pa pol emigriralo v Luksemburg, pa se tam narišemo, dokler ne dobimo stanovanj, bio hrane pa kakih 1500 evrov nadomestila za brezposelne, da mal vidijo kako je to...