Slovenija
11195 ogledov

"Kdor zasluži malo več kot tisti z minimalno plačo, bo čez noč zaslužil manj"

Mercator gne%C4%8Da blagajna Žurnal24 main
Opozicija opozarja na porušitev plačnih razmerij.

Poslanci so začeli razpravo o spremembi zakona o minimalni plači, ki jo predlaga Levica. S prihodnjim letom naj bi se plača dvignila na 667 evrov, leta 2020 bi minimalna plača znašala 700 evrov, v prihodnjih letih pa bi obveljala formula, ki bi določila spodnjo mejo minimalne plače, ki bi morala znašati vsaj 120 odstotkov minimalnih življenskih stroškov. Iz minimalne plače bi bili izločeni dodatek za delovno dobo, delovno uspešnost in težje pogoje dela. 

Odprto vprašanje izločitve dodatkov

"Minimalno plačo bi bilo treba zviševati postopno in v več fazah, torej ne bi smeli izvzeti vseh dodatkov naenkrat in je obenem še zvišati," je včeraj na Brdu pri Kranju dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. 
Na vladi poudarjajo, da je potrebno minimalno plačo dvigovati premišljeno, predvidljivo in postopoma, pri tem pa izpostavljajo izločanje dodatkov, "katerih nepredvidljivost obsega in izredno kratek rok do uveljavitve zakona narekujeta preudarnost in razmislek o tem, ali ne bi veljalo dodatkov izključevati postopoma. S tem bi se tako javnemu kot zasebnemu sektorju zagotovil zadosten čas za prilagoditev in morebitno prestrukturiranje v smeri, ki bi omogočila mehkejši prehod v novo zakonsko ureditev."

Počivalšek: Ker gospodarstvo ne sledi gospodarski rasti, mora reagirati država

Minister Počivalšek je tako proti, da se dodatki izvzemejo iz minimalne plače že s 1. januarjem 2019 in si bo zato prizadeval, da se jih iz minimalne plače izvzame postopoma. Počivalšek sicer dvig minimalne plače podpira, čeprav je proti, da država sploh ureja področje minimalne plače. "A ker gospodarstvo ne sledi gospodarski rasti je treba najti rešitev," pravi minister.

Horvat: Uvaja se uravnilovka

Zakon ima podporo koalicije, nasprotujejo pa jim v opoziciji. Jožef Horvat v imenu NSi meni, da gre za dvig na napačen način, ki bo porušil razmerja med tarifnimi razredi. "Zaradi povišanja minimalne plače in izvzetja dodatkov bo nekdo, ki prejema nekoliko višjo plačo od minimalne čez noč zaslužil manj kot tisti z minimalno plačo. Uvaja se uravnilovka na način, ki smo ga bili vajeni v nekem drugem sistemu, ki je k sreči propadel," pravi Horvat. 

 

Komentarjev 47
  • Avatar Rimberliska
    Rimberliska 22:47 29.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

  • jakec1575 21:15 29.november 2018.

    Jaz imam odličen predlog. Ker je slovenska minimalka 52% povprecne, kar je nad povprecjem EU, dajmo dvignit povprecno placo, da ujamemo 49%.

  • antitrust 15:48 29.november 2018.

    Zaslužil manj ? Ta bo zaslužil isto.