Slovenija
3300 ogledov

Delodajalci protestirajo zaradi minimalne plače

Denar Profimedia
Gospodarstveniki v odprtemu pismu vladi sporočajo, zakaj nasprotujejo predlogu spremem Zakona o minimalni plači.

V odprtem pismu, pod katero je prvopodpisani Marjan Trobiš iz podjetja Boxmark Leather in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, so gospodarstveniki zapisali, da želijo opozoriti na ključno spremembo, ki kritično dviguje stroške dela, ruši plačne sisteme, povzroča uravnilovko in odločanje o višini plač v gospodarstvu daje v roke državi oziroma politiki. "To ključno spremembo vsebuje 1. člen predloga zakona: 'Dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost se ne vštevajo v minimalno plačo'," so zapisali. 

Opozarjajo na velikanske dvige stroškov dela v podjetjih, ki bodo posledica najmanj 20- do 170-odstotnem dvigu najnižjih osnovnih plač I. tarifnih razredov, na katere bo treba obračunati še vse dodatke, delovno in poslovno uspešnost. "Panožne kolektivne pogodbe, ki so doslej postavljale minimalni standard plačne politike, tako izgubijo ves pomen in vlogo," opozarjajo. 

Tako grobega posega države v gospodarstvo ne sprejemamo! Predlog zakona o spremembah Zakona o minimalni plači prinaša posledice, ki so za podjetja nevzdržne in onemogočajo poslovanje in zagotavljanje delovnih mest v Sloveniji.

Združenje delodajalcev Slovenije

denar bankovci štetje denarja minimalna plača Slovenija 70 tisoč zaposlenih bo dobilo višjo plačo

Dodajajo, da se bodo porušila plačna razmerja in da se tako ruši obstoječa sistematika celotnega plačnega sistema v Sloveniji. Predlagatelj s tem členom "ruši definicijo plače po zakonu o delovnih razmerjih, v celoti negira socialni dialog na ravni kolektivnih pogodb, hkrati pa v trenutku dviguje stroške dela v podjetjih za dvo ali celo trimestne številke". Predlagateljem očitajo, da niso podali nobenega izračuna posledic v gospodarstvu niti modela simulacije novega plačnega modela za posamezno podjetje. 

Posledice zakona so za podjetja nevzdržne, onemogočajo poslovanje in zagotavljanje delovnih mest v Sloveniji, dodajajo v pismu. Opozarjajo na napovedi svetovnih institucij, ki napovedujejo ohlajanje gospodarstva, pa tudi na dejstvo, da naj bi predlagane spremembe stopile v veljavo s 1. januarjem 2019. "S tovrstno negotovostjo in zaostrovanjem pogojev poslovanja, ki ju gospodarstvu nalaga lastna država, ne moremo konkurirati ne na domačem, evropskem, kaj šele svetovnem trgu, in ju zato ostro zavračamo," dodajajo.

V Sloveniji je minimalna plača 842,79 evra bruto oziroma 638,42 evra neto. S 1. januarjem naj bi se zvišala na 667 evrov neto. 

Denar Delodajalci Slovenija "Sredi novembra smo, pa ne vemo, kako bo prihodnje leto"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 06:27 27.november 2018.

    kdor ne zmore plačati vsaj 1000€ neto plače svojemu delavcu naj zapre firmo .......sram naj bo vsakega obrtnika, ki nasprotuje minimalni plači 700€

  • Spark 06:09 27.november 2018.

    [ Tako grobega posega države v gospodarstvo ne sprejemamo! ] Končno prihajamo do bistva. Lastniki ne sprejemajo tako grobega posega v svoje dobičke.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 06:00 27.november 2018.

    Zakaj ne bi mogli konkurirati v Sloveniji? Saj bo zakon veljal za vse enako, vsi delodajalci bodo morali ravnati enako in s tem bo konkurencnost nespremenjena. Pa tujina- tam so place zdaj bistveno visje, s tem dvigom jih zagotovo ne ...prikaži več boste presegli. In ce je strosek dela vas edini konkurencni prijem, itak nimate kaj iskati v gospodarstvu.