Svet
10212 ogledov

Na Hrvaškem okužba potrjena tudi med turisti, skupaj jih je 69

Hrvaška koronavirus Profimedia
Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 69 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Skupno število aktivnih primerov okužb na Hrvaškem se je po danes prištetih 69 primerih povzpelo na 897. Devetdeset ljudi se zaradi bolezni covid-19 zdravi v bolnišnici, od tega je pet pacientov na respiratorju. Zaradi bolezni je v samoizolaciji 4850 ljudi. Bolezen je terjala 113 smrtnih žrtev. 

V zadnjih 24 urah so v Zagrebu odkrili 14 novih primerov. O novih primerih poročajo tudi iz priobalnih območij. Med drugim so potrdili okužbo pri enem tujem turistu.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije poročajo o 2 novih okužbah. Gre za dva mlajša moška iz Dubrovnika. Eden od njiju je povezan s skupkom okužb iz Zagreba, s katerim je povezanih še osem že pred tem potrjenih okužb. V drugem primeru gre za stik osebe, ki so ji pred časom potrdili okužbo z novim koronavirusom. Tri osebe so hospitalizirane v bolnišnici v Dubrovniku. 

Šest potrjenih primerov imajo na območju Šibensko-kninske županije. Gre za štiri osebe, ki so bile v samoizolaciji zaradi stika z okuženo osebo. V primeru mlajšega moškega epidemiološka preiskava še poteka. V drugem primeru, prav tako gre za mlajšega moškega, je vir okužbe zelo verjetno oseba iz širšega sorodstva, ki se je pred kratkim vrnila iz tujine. Trenutno imajo na tem območju 16 aktivnih primerov, 9 v Kninu, 2 na območju Vodic, 3 v Šibeniku, 1 v Tinsomu in 1 v Drnišu. 

Hrvaška koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Na območju Splitsko-dalmatinske županije so odkrili tri pozitivne posameznike. Gre za osebo iz Splita, osebo iz občine Dugopolje in državljana Velike Britanije, ki je bil testiran v Splitu in ostaja v izolaciji v zasebni namestitvi. V primeru hrvaških državljanov gre za tesne stike pred tem potrjenih primerov. 

Na območju Istre so opravili 91 testiranj in odkrili en nov pozitiven primer. "Epidemiološka situacija v Istri je še naprej stabilna. Še enkrat pozivamo vse prebivalce in goste v naši županiji, da se držijo vseh preventivnih ukrepov in priporočil Hrvaškega zavoda za javno zdravje in Štaba civilne zaščite Istrske županije, da bi preprečili pojav in širjenje covida-19," je dejal načelnik štaba civilne zaščite. 

V Zadrski županiji je bil potrjen en nov primer. Gre z mlajšega moškega, epidemiološka preiskava pa je še v teku. V bolnišnici v Zadru so za zdaj hospitalizirane tri osebe, en pacient je na respiratorju.

Del hrvaške obale po kriterijih NIJZ ni več varen. Dobrovniško-neretvanska županija po kriterijih NIJZ, ki sicer veljajo za države, ni več varna, saj je število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev preseglo deset. Po včerajšnjih podatkih je bil kazalnik 10,7.

Maske covid koronavirus družina | Avtor: Profimedia Profimedia

Razmere se slabšajo tudi pri nas, saj je Slovenija na meji varne države. Danes so potrdili 16 novih okužb s koronavirusom. Po naših izračunih ima Slovenija trenutno 9,4 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev. Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je za Val 202 zjutraj povedala, da so to za vikend kar visoke številka

Beovićevo najbolj skrbijo odprte meje, da narašča število pozitivnih, ki prihajajo iz Hrvaške, in zasebna druženja po državi. "Vir večine okužb so zabave," pravi. "V zadnjih 14 dneh so prav zabave in praznovanja najbolj tvegana dejavnost. Potekajo deloma v zaprtih prostorih, ljudje se poznajo, se sprostijo in prihaja do tesnih stikov. Svetujem, da se ljudje takim druženjem odpovedo," svetuje Beovićeva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Soffistessa
    Soffistessa 00:54 07.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • gregor51 21:27 06.julij 2020.

    odlična novica vsi na morčka