Svet
7540 ogledov

Takšna so bila zadnja leta Gorbačova

Mihail Gorbačov epa
Ob smrti Gorbačova se vrstijo pokloni zahodnih voditeljev.

V 92. letu starosti je po dolgi bolezni umrl nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Gorbačov. "Nocoj je po resni in dolgotrajni bolezni umrl Mihail Sergejevič Gorbačov," so sporočili iz Centralno klinične bolnišnice v Moskvi. Vzrok smrti doslej ostaja še neznan.

V zadnjih letih se je njegovo zdravje slabšalo, večkrat je bil hospitaliziran. Še junija so tuji mediji poročali, da so ga sprejeli zaradi bolezni ledvic.

Gorbačov je pomembno vplival na miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev narodov v Sovjetski zvezi. Po njenem razpadu je ostal na obrobju politike. Osredotočal se je na izobraževalne in humanitarne projekte, a je ostal javno kritičen do družbenega dogajanja. V politično življenje se je sicer poskusil vrniti leta 1996, ko je na predsedniških volitvah prejel le 0,5 odstotka glasov. Tri leta pozneje je Gorbačov zaradi raka izgubil 46-letno ženo Raiso, poleg katere bo pokopan tudi sam. 

Večkrat je izrazil nasprotovanje potezam njegovega naslednika Borisa Jelcina in sedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina, kljub temu da je odobraval Putinovo revizionistično politiko v zunanjih zadevah, vključno z rusko vojno v Gruziji leta 2008 in odločitev o priključitvi Krima leta 2014, ko je dejal, da bi sam storil enako. Po drugi strani je rusko agresijo in vojno v Ukrajini komajda javno komentiral, četudi je njegova fundacija že zgodaj pozvala k "hitri prekinitvi sovražnosti in takojšnjemu začetku mirovnih pogajanj"..

Aleksej Venediktov, njegov prijatelj in nekdanji vodja radijske postaje Ekho Moskvy, je nedavno dejal, da je bil nekdanji voditelj zasebno "razburjen" zaradi vojne in namignil, da je bilo pod Putinom "uničeno" njegovo "življenjsko delo." Ocenjeval je tudi, da sedanji ruski voditelj uničuje civilno družbo, poroča Guardian.

Gorbačov je ustanovil dobrodelno organizacijo Green Cross International, ki se osredotoča na strupeno jedrsko in okoljsko dediščino hladne vojne. Prav tako je z družino ustanovil fundacijo Raise Gorbachev za boj proti raku pri otrocih.

Pokloni na Zahodu bolj srčni kot doma

Do konca svojega življenja je Gorbačov ostal voditelj, ki je bil v tujini bolj cenjen kot doma, kjer so mu nekateri očitali uničenje sovjetske države.

Iz zahodnih držav se medtem ob novici o smrti vrstijo pokloni Gorbačovu. Mnogi politični voditelji so namreč pozdravili njegovo ključno vlogo pri končanju hladne vojne in njegova prizadevanja za svobodo in za mir.

Čustvenost zahodnih odzivov je po poročanju AFP nekoliko v nasprotju s hladnejšim odzivom ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je ob smrti Gorbačova preprosto izrazil "globoko sožalje" in bo po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja družini in sorodnikom preminulega voditelja danes poslal osebno sporočilo.

Vladimir Putin Svet Tako se je ob smrti Gorbačova odzval Putin

"Slovenci se bomo Mihaila Gorbačova spominjali kot velike zgodovinske osebnosti, ki je razumela klic svojega časa za končanje hladne vojne, demokratični preporod ter evropsko združevanje in sodelovanje, katerega suveren del smo bili tudi mi," je predsednik republike Borut Pahor zapisal na Twitterju. Pri tem je družini Gorbačova sporočil izraze iskrenega sožalja.

Ministrstvo za zunanje zadeve pa je tvitnilo, da se bomo Gorbačova spominjali po njegovi vlogi pri končanju hladne vojne in združevanju evropskega prostora. Danes je njegova predanost miru nepogrešljiva bolj kot kdaj koli prej, so zapisali.

Predsednik ZDA Joe Biden Gorbačova označil za izjemnega voditelja. "Njegova dejanja so bila dejanja človeka z domišljijo, ki je videl možnost za drugačno prihodnost, in dovolj poguma, da je tvegal celotno svojo kariero, da bi jo uresničil. Rezultat njegovega truda je varnejši svet in več svobode za milijone ljudi," je dejal Biden.

"Mihail Gorbačov se bo v zgodovino zapisal kot velik človek, ki je svoj narod povedel v demokracijo," je dodal nekdanji državni sekretar ZDA James Baker, ki je ameriško diplomacijo vodil med letoma 1989 in 1992.

Mihail Gorbačov | Avtor: Epa Epa
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zapisal, da je "svet izgubil velikega voditelja, zavezanega multilateralizmu, in neutrudnega zagovornika miru". Vodja ZN se je v izjavi poklonil "edinstvenemu državniku, ki je spremenil tok zgodovine" in "storil največ za miren konec hladne vojne".

Britanski premier Boris Johnson je v svojem sporočilu pozdravil njegov "pogum in integriteto" pri končanju hladne vojne. "Predvsem v času Putinove agresije v Ukrajini je neutrudna zavezanost Gorbačova k odpiranju sovjetske družbe zgled za vse nas," je ob tem še zapisal na Twitterju.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekdanjega sovjetskega voditelja označil za človeka miru, ki je s svojimi odločitvami Rusom odprl pot svobode. "Njegovo prizadevanje za mir v Evropi je spremenilo našo skupno zgodovino," je na Twitterju zapisal Macron.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je prav tako na Twitterju izrazila poklon "zaupanja vrednemu in spoštovanemu voditelju", ki je odigral "ključno vlogo pri koncu hladne vojne in padcu železne zavese". "S tem je utrl pot svobodni Evropi," je še zapisala Von der Leyen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Lion007
    Lion007 07:48 01.september 2022.

    Moje mednarodno iskreno sožalje 💐 💐 💐 🏵️ 🌸 🌹 🌺 🌼 🌻 🌷.

  • Ender3 15:10 31.avgust 2022.

    Globok priklon velikemu človeku in politiku. R.I.P 🙏🙏