Svet
2456 ogledov

Pretresljivi prizori in izpovedi: Prvi begunci iz Ukrajine prispeli na Poljsko

Ukrajinski begunci v Przemyślu. Profimedia
Več kot 200 beguncev je prenočilo na železniški postaji na Poljskem.

Ruski vojaki iz smeri Belorusije hitro napredujejo proti jugu in zategujejo zanko okoli Kijeva. Številni so mesto zapustili že včeraj, ko so v Kijevu odjeknile prve eksplozije, medtem ko se drugi prebivalci zatekajo v zaklonišča in se drenjajo v vrstah za osnovne potrebščine. Ruska invazija je sprožila val beguncev, na katere so sosednje države po njihovih ocenah dobro pripravljene. Med njimi je tudi sosednja Poljska.

Železniška postaja v poljskem mestu Przemysl je bila preurejena v center za pomoč Ukrajincem, ki iščejo zatočišče pred vojno.

Največ je žensk in otrok

Begunci iz Ukrajine, vključno z desetinami žensk in otrok, so se čez noč utaborili na železniški postaji v sosednji Poljski, potem ko so v četrtek pobegnili pred rusko invazijo. "Prihajam iz Kijeva. Slišala sem eksplozije ob svoji stavbi... in hitro spakirala. Skoraj vse sem vzela s seboj," je povedala Olha, 36-letna učiteljica na Kijevskem politehničnem inštitutu.

Nekaj ​​ur po begu pred oboroženim konfliktom je Olha bila med približno 200 ljudmi, ki so se zatekli na postajo v mestu Przemysl na jugovzhodu Poljske, le nekaj kilometrov od ukrajinske meje.

Med njimi je bilo največ žensk, ki so se stiskale na rumenih nosilih ob svojih kovčkih, mnoge pa so zaskrbljeno listale novice s fronte po svojih telefonih.

"Tukaj se počutim varno, vendar ne morem zares pomagati sorodnikom in prijateljem. Mnogi od njih so v nevarnosti in ne morejo tako hitro oditi," je za AFP povedala Olha, ki namerava odpotovati, da bi se pridružila svojemu partnerju v Švici. "Pred nami je veliko boja. Ukrajina ni Rusija," je dodala.

Ukrajinski begunci v Przemyślu. | Avtor: Profimedia Profimedia

"Življenje se mi je v pol dneva 100-odstotno spremenilo"

Poljska policija, vojska in drugi uradniki so v kratkem času organizirali zatočišče za ljudi, ki bežijo pred vojno. Po registraciji jim pomagalo pri rezervacijah vozovnic za nadaljnjo pot in pri podajanju informacij. Prostovoljci beguncem zagotavljajo nujno zatočišče, tople obroke in pomoč pri združitvi družine in prijateljev.

Eden izmed beguncev je v strahu pripomnil, da so ga k odhodu spodbudili bombni. "Videl sem samo videoposnetke in sporočila prijateljev in že zaradi tega sem odšel. Grem k prijatelju v Nemčijo in potem bom videl, kaj se bo zgodilo," je dejal Konstantin.

Podjetnica Iryna je rusko invazijo označila kot zločin proti človeštvu. "Vzela sem vlak ob petih. Življenje se mi je v pol dneva 100-odstotno spremenilo. Je pa zelo dobro vedeti, da imamo kam iti. Nekateri ljudje nimajo kam," je povedala 42-letnica.

Koliko časa bo vojna trajala, je lahko zgolj ugibanje. Iryna misli, da je to težko predvideti. "Seveda si želim, da bi svetovni voditelji dosegli dogovor in da se to kmalu konča. Vendar menim, da Ukrajina ne more pristati ruskim zahtevam. Vsekakor ne. Ukrajina je neodvisen narod, ki se ne more podrediti Rusiji,'' je dejala.

dezurni@styria-media.si

Ukrajina Rusija vojna spopad napad Na desetine mrtvih Svet Popolna premoč Rusov v Ukrajini: Okoli Kijeva zategujejo zanko, ljudje trepetajo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.