Svet
5065 ogledov

Takšne ukrepe uvajajo pred božičem

covid-19 Epa
Nekatere evropske države pred prihajajočimi decembrskimi prazniki že izdale jasna navodila državljanom.

Nekatere evropske države so pred božičnimi prazniki državljanom že podale jasna navodila glede obnašanja v času epidemije covida-19. V sosednji Italiji je premier Giuseppe Conte opozoril državljane, da naj preskočijo dolgoletno tradicijo prazničnih odhodov na smučanje. "Tega si ne moremo privoščiti," je poudaril. 

V kolikor bodo Italijani spoštovali poziv, se bodo priljubljena smučišča v Alpah in Dolomitih gotovo soočala s hudim izpadom dohodka, saj so v prazničnem času zaslužila več milijard evrov. 

Conte je povedal, da se z ostalimi evropskimi državami še uskaljujejo glede stališča, da bi bilo porebno vsa smučišča zapreti. Italija je sicer prva podala ta predlog, včeraj je k temu pozvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Avstrija je že odgdovorila, da pozivu ne bo sledila. 

"Mislim, da je to evropski problem," vztraja Conte. "Če se bo Italija odločila zapreti svoja smučišča brez podpore Francije, Avstrije in ostalih držav, bodo Italijani enostavno odšli v tujino in se domov vrnili z virusom." 

Premier je ravno tako Italijanom priporočil, da se pripravijo za "enostavni božič, brez srečevanj na božični večer, brez objemov in poljubov". 

Mnoge italijanske pokrajine so delno že zaprte, potovanja med njimi omejena. Ukrepi bodo veljali do 3. januarja, v kolikor se bo epidemiološka slika izboljšala, jih bodo kasneje sproščali. 

smučišče, smučar, policija, nadzor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Francija pred prazniki sprošča 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po drugi strani napovedal postopno rahljanje ukrepov po 28. novembru, čeprav bo večina strogih ukrepov veljala vsaj do 15. decembra. 

Trgovine, gledališča in kinodvorane bodo odprli za božič, a le pod pogojem, da se število novih okužb na dnevni ravni obdrži pri številu pet tisoč, število obolelih na intenzivni negi pa med 2500 in 3000 dnevno. Družinske obiske bodo med prazniki omogočili. Macron je v svojem zadnjem govoru državljanom povedal, da bodo lahko potovali med regijami tudi brez posebnih dovoljenj. 

Francija je sicer v svojem drugem nacionalnem zaprtju od 28. oktobra, po umiku karantene 15. decembra bo sledila policijska ura po vsej državi od 21. do 7. ure zjutraj, razen 24. in 31. decembra, ko bo gibanje prosto. 

Restavracije in šole ne bodo ponovno odprte pred 20. januarjem, vendar tudi ta odločitev je vezana na trenutno epidemiološko situacijo. To soboto bodo ponovno omogočili bogoslužja, a največ za 30 ljudi. 

Odločitev, da bodo priljubljena francoska smučišča ostala zaprta, je izzvalo hudo razočaranje, pri čemer je Macron povedal, da se bodo lahko odprla januarja, če bodo pogoji zadovoljivi. 

Hrvaška, Covid-19, Zagreb Svet Tako "stroge" ukrepe jutri uvaja Hrvaška

Nemčija: omejevanje druženj 

V Nemčiji so se medtem zvezna in pokrajinske vlade dogovorile, da bodo do konca leta podaljšale ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, s tem, da bodo med božičnimi prazniki nekatere ukrepe ublažili. 

Kanclerka Angela Merkel je pozvala državljane, da vsaj do 10. januarja odložijo odhod na počitnice. Nemčija si bo še naprej prizadevala, da bi se sprejela odločitev na evropski ravni, da bi do 10. januarja zaprli vsa smučarska središča. 

Merklova je pri tem povedala, da prihod cepiva omogoča nekaj optimizma, vendar da je nujno podaljšati obstoječe stroge ukrepe. 

Covid-19, UKC Maribor Slovenija Zdravje Okužbe v Sloveniji: Včeraj optimistično, danes spet slabše

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar Ruth_Wright
    Ruth_Wright 11:40 28.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, to spletno del0 je preprosto in enostavno, ni mu treba iti v pisarn0 .... >>>>> www.MagnifyIncome.Com