Svet
12104 ogledov

Tako "stroge" ukrepe jutri uvaja Hrvaška

Hrvaška, Covid-19, Zagreb Epa Hrvaška, Covid-19, Zagreb
Na Hrvaškem so v sredo s testi potrdili več kot štiri tisoč okužb, to je približno toliko, kot bi jih pri nas dva tisoč, kar se je zgodilo le nekajkrat. Hrvaška zato jutri uvaja nove ukrepe, ki pa so v primerjavi z našimi, še zelo mili. Veljali bodo do 21. decembra.

Prepovedana bodo zbiranja več kot 25 ljudi. Pri nas so zbiranja popolnoma prepovedana, na največ deset pa smo zbiranja omejili še 16. oktobra. Na zasebnih zbiranjih na Hrvaškem je lahko največ deset oseb, javni dogodki in zbiranja lahko trajajo največ do desete ure zvečer. Pri nas je med deveto in šesto zjutraj policijska ura.

Na Hrvaškem bo od jutri obvezna uporaba zaščitnih mask zunaj, če ni mogoče ohranjati 1,5 metra razdalje. Pri nas velja, da je masko potrebno nositi zunaj ves čas, edina izjema je izvajanje individualne športne vadbe, če je zagotovljena medosebna razdalja najmanj tri metre.

Poroke na Hrvaškem od jutri niso dovoljene (pri nas jih je minister za družino dovolil), na pogrebih je lahko največ 25 ljudi, sožalje se ne sme izražati s tesnim stikom. Pri nas so na pogrebu lahko le ožji družinski člani ter člani skupnega gospodinjstva.

Javni prevoz na Hrvaškem ni ustavljen, lahko pa je na njem le 40 odstotkov potnikov, obvezna je uporaba zaščitnih mask. Pri nas javni prevoz stoji od 16. novembra.

Trgovine niso zaprte, za vsakega kupca pa mora biti zagotovljenega štiri kvadratne metre prostora. Pri nas je treba zagotoviti 30 kvadratnih metrov na stranko, odprte pa so lahko le trgovine z živili in še nekaj drugih izjem.

Pekarne lahko na Hrvaškem od jutri delajo le do desetih zvečer, od desetih zvečer do šestih zjutraj je prepovedana prodaja alkohola. Zapirajo se igralnice in vplačilna mesta za stave ter sejmi. Gostinski objekti se zapirajo, izjema so restavracije v hotelih in kampih, ki pa lahko strežejo le goste, ki pri njih prenočujejo. Sicer je dovoljena dostava in prevzem hrane. Telovadnice in fitnes centri se zapirajo. Pri nas so gostilne in fitnesi zaprti od 24. oktobra.

Odprta ostajajo gledališča in cerkve

Na Hrvaškem ostajajo odprta gledališča in druge profesionalne kulturne ustanove, razen tistih, ki vključujejo zborovsko petje, kino ostaja odprt, prav tako razstave v muzejih in galerijah, velja pa omejitev, da se lahko zbira največ 25 ljudi, zagotoviti je treba štiri kvadratne metre na osebo.

Avtošole ostajajo odprte, ure vožnje lahko trajajo največ 45 minut, med vsaj desetminutnim odmorom pa je potrebno prezračiti in dezinficirati avtomobil.

Maše niso prepovedane, se pa priporoča, da se jih prenaša po radiu, televiziji ali prek spleta, če se izvedejo v živo, pa velja omejitev največ 25 oseb.

Delodajalcem hrvaška vlada priporoča, naj prepovejo prihod na delovno mesto vsem s povišano telesno temperaturo, uvedejo delo od doma, gibljiv delovni čas, izmene ali skupine ter zmanjšajo število sestankov v živo ter redno zračijo prostore.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • radsemastimzmesom 14:04 27.november 2020.

    Skoraj vsa področja ste lepo opisali, niste pa napisali kaj se dogaja z vrtci in šolami na Hrvaškem? No, potem preglejte še številke in ukrepe malo južneje na Balkanu, kjer živijo pravi Balkanci, ki se ne znajo obnašati. Npr. BIH, ...prikaži več Srbija, Grčija. Ugotovitve lahko predstavite našim gumpcem na vladi in NIJZ, mogoče kaj premislijo.

Sorodne novice