Svet
1069 ogledov

Talibani bliskovito zavzemajo ozemlje

Afganistan talibani
1/3
Epa
Talibani iz dneva v dan zavzemajo več ozemlja v Afganistanu. Tuje države iz Afganistana umikajo svoje diplomate.

Talibani so ponoči v siloviti vojaški ofenzivi, ki so jo sprožili po majski napovedi ZDA o umiku zavezniških sil do konca avgusta, zavzeli tudi mesti Kandahar in Laškar Gah, prestolnici velikih in strateško pomembnih pokrajin Kandahar in Helmand na jugu Afganistana.

Številni visoki predstavniki civilnih oblasti in tudi vojaki so se zatekli v oporišče Šorabak v Laškar Gahu, kjer je bilo nekoč nameščenih več tisoč ameriških in britanskih vojakov. Talibani naj bi jim zdaj dali 48 ur, da se umaknejo iz mesta.

Talibanom je brez odpora uspelo osvojiti tudi prestolnico province Gor. Kasneje so osvojili še glavno mesto province Logar, ki je od Kabula oddaljeno le 50 kilometrov, s čimer so še korak bližje sedežu države. Poleg tega so brez odpora zavzeli še glavna mesta provinc Uruzgan in Zabul. Pred tem je v četrtek zvečer padel tudi Herat na zahodu države.

Na tisoče Afganistancev, ki so bili zaradi spopadov prisiljeni zapustiti svoje domove, je prispelo v Kabul. Glavno mesto vidijo kot svoje zadnje varno zatočišče.

Do zdaj zavzeli že 18 glavnih mest provinc

Talibani hitro napredujejo in skoraj vsak dan zavzemajo nova ozemlja. Pred nekaj več kot tednom dni so sprožili silovito ofenzivo, v kateri so zavzeli že 18 glavnih mest od skupno 34 afganistanskih provinc. Zavzeli so tudi več drugih strateško pomembnih mest. Nadzorujejo praktično ves sever, zahod in jug, močno pa so se približali tudi prestolnici Kabul.

Afganistan talibani | Avtor: Epa Epa

Evakuacija tujih državljanov iz Afganistana

Spričo vse slabših varnostnih razmer v državi se številne države odločajo za umik svojih državljanov. ZDA bodo v Kabul napotile približno 3000 dodatnih vojakov, da bi zagotovile varno evakuacijo dela svojega diplomatskega osebja iz Afganistana. Njegovo število bodo spričo hitrega napredovanja talibanov zmanjšale na minimum. Obenem bodo ZDA pospešile umik prevajalcev in drugih pomočnikov ameriške vojske.

Da bodo v Kabul poslali dodatne vojake, ki bodo pomagali pri evakuaciji britanskih državljanov iz države, je sporočil tudi London. Britanski obrambni minister Ben Wallace je bil sicer kritičen do odločitve o umiku ameriške vojske iz Afganistana, češ da bi vrnitev talibanov lahko ustvarila gojišče za skrajneže, ki so grožnja vsemu svetu, vključno s skrajno skupino Al Kaida.

Nemška vlada bo število osebja na svojem veleposlaništvu v Kabulu zmanjšala na "absolutni minimum". Nemški zunanji minister Heiko Maas je sporočil, da bodo v Kabul poslali ekipo za krizno podporo, ki bo pomagala zagotoviti varno evakuacijo zaposlenih in zagotovil, da bo veleposlaništvo še naprej delovalo. Finska svoje veleposlaništvo prav tako ohranja odprto.

Danska in Norveška medtem začasno zapirata svoji veleposlaništvi v državi in bosta prav tako umaknili osebje. Vse države bodo iz Afganistana poleg svojih državljanov umaknile tudi afganistanske državljane, ki so delali za njih.

Afganistan talibani | Avtor: Epa Epa

Slovenija se še ni izjasnila o usodi afganistanskih sodelavcev

Za pomoč so se tudi na Slovenijo obrnili nekateri afganistanski sodelavci Slovenske vojske. Na slovenskem ministrstvu za obrambo so danes zagotovili, da ostajajo v rednem stiku z njimi in še vedno preučujejo konkretne možnosti za nudenje pomoči, so odgovorili na vprašanja STA. Obrambni minister Matej Tonin je pred časom zagotovil, da slovenska vojska nikogar ne bo pustila za seboj.

Upanje na diplomatsko rešitev kopni

Zaradi razmer v Afganistanu so se danes sestali tudi veleposlaniki zveze Nato. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nasilja, ki ga povzroča ofenziva talibanov v Afganistanu in zagotovil, da namerava Nato še naprej podpirati afganistansko vlado in varnostne sile, kolikor bo to mogoče. Zagotovil je, da oblasti Talibanov mednarodna skupnost ne bo priznala, če bodo državo zavzeli s silo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil medtem kritičen do talibanov, ker so se ti odločili situacijo reševati s silo. Lavrov meni, da upanje na diplomatsko rešitev konflikta spričo hitrega napredovanja talibanov kopni. Moskvo sedaj skrbi tudi, da bi se lahko konflikt razširil še na sosednji Tadžikistan in druge države v osrednji Aziji, s katerimi ima Rusija sklenjeno zavezništvo.

V Evropski uniji pa medtem teče tudi aktualna razprava o prisilnem vračanju zavrnjenih prosilcev za azil iz Afganistana. Med drugim so Nemčija, Nizozemska in Francija zaustavile ta postopek. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Janez 08:12 15.avgust 2021.

    Po zaslugi TONINA smo izgubili vojno v Afganistanu. Tonin bi moral odstopiti, seveda če bi imel jaja!!

  • jakec42 09:41 14.avgust 2021.

    Po Zaslugi Amerov bomo zopet dobili porcijo migrantov.

  • Avatar Leon
    Leon 08:45 14.avgust 2021.

    Slovenija bo poslala pomoč v Afganistan ? Menda naj bi reševali Afganistance ?