Svet
18 ogledov

Taljenje v treh reaktorjih

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Upravljavec jedrske elektrarne Fukušima Tepco je potrdil, da je prišlo do taljenja gorivnih palic v treh reaktorjih elektrarne.

Do taljenja naj bi v vseh treh reaktorjih prišlo kmalu po uničujočem potresu, ki mu je sledil cunami. Vlada in zunanji strokovnjaki so sicer že pred časom potrdili, da naj bi najverjetneje prišlo do taljenja palic v treh od šestih reaktorjev, a je Tepco do danes potrdil to le za reaktor številka ena.

Po zadnjem pregledu podatkov naj bi Tepco odkril, da se je isto zgodilo tudi v reaktorjih dve in tri. V reaktorju številka dve naj bi se palice začele taliti tri dni po potresu in naj bi se stalile skoraj v celoti. V reaktorju številka tri naj bi prišlo do taljenja popoldne 13. marca. Za težave s hlajenjem reaktorjev naj ne bi bil kriv potres, temveč cunami, zatrjujejo v Tepcu.

Vzrok za tako pozno potrditev taljenja nekateri analitiki vidijo v preprečevanju morebitne panike med prebivalstvom. "Ljudje so se navadili na razmere, življenje v mestih, kot je Tokio, se je vrnilo v stare tirnice," ocenjuje profesor političnih ved Koichi Nakano s tokijske univerze.

Pripravljajo poročila
Celoten dogodek naj bi preučila tudi ekipa preiskovalcev Mednarodne agencije za jedrsko energijo. V dveh tednih naj bi pripravili poročilo o nesreči, ki ga bodo prihodnji mesec predstavili Združenim narodom.

S preučevanjem bodo nadaljevali tudi Japonci. Hidehiko Nishiyama, predstavnik agencije za jedrsko varnost, je dejal, da bodo zaradi visoke radioaktivnosti na območju Fukušime potrebovali več mesecev, da bodo lahko z gotovostjo potrdili ali ovrgli vpliv cunamija.

"Možno je, da Tepco želi čim prej priti do zaključka, da je glavni krivec cunami, in tako preprečiti zastavljanje novih vprašanj," pa meni Nakano, ki ocenjuje, da gre za politično zadevo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.