Svet
1202 ogledov

Tankerju grozi eksplozija

tanker Kitajska
Tanker, ki je v soboto trčil s tovorno ladjo, še vedno gori. Neznana je tudi usoda več deset ljudi.

Tanker Sanchi, ki pluje pod panamsko zastavo, je v soboto trčil s tovorno ladjo CF Crystal, ki je prevažala 64.000 ton žita. Do trčenja je prišlo približno 300 kilometrov vzhodno od ustja reke Jangce pri Šanghaju. Tanker, na katerem je okoli 136.000 ton lahke nafte, je bil na poti v Južno Korejo. 

Po trku je na tankerju izbruhnil velik požar, grozi eksplozija in potopitev, so danes opozorile kitajske oblasti. Z območja se vije gost črn dim, pri gašenju pa sodeluje deset vladnih ladij in več ribiških.

Po 36 urah od nesreče prav tako še ni znana usoda 32 ljudi, ki so bili na krovu tankerja. Na krovu je bilo 30 Irancev in dva državljana Bangladeša. Doslej so reševalci našli eno truplo, ki pa ga še niso uspeli identificirati. Pogoji sicer niso naklonjeni reševalcem, ki se ladji ne morejo neposredno približati zaradi strupenih plinov, navaja kitajsko ministrstvo za transport.

Enaindvajsetčlansko posadko tovorne ladje CF Crystal, ki je bila na poti iz ZDA v kitajsko provinco Guangdong, so po nesreči rešili.

Grozi ekološka katastrofa?

Kakšne so razsežnosti razlitja, ni znano. Kot navaja BBC, naj bi bila nafta, ki je na tankerju, v primeru razlitja še bolj nevarna za okolje kot navadna. Gre namreč za kondenzat, ki lažje izhlapi in se pomeša z vodo. "Prav tako je lahko brez barve in vonja, zaradi česar ga je težje zaznati, zajeti in odstraniti," opozarja John Driscoll iz JTD Energy Services. 

Kitajske oblasti hitijo s prizadevanji za ustavitev razlivanja nafte, a strokovnjaki že svarijo, da bi nesreča lahko privedla do obsežne okoljske katastrofe. Če bi se razlila vsa nafta s tankerja, bi po pisanju AFP šlo za največje razlitje v zadnjih desetletjih.

Zaskrbljenost je v izjavi izrazila okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki je posvarila pred morebitno okoljsko škodo, če bi se razlila vsa nafta. Okoljski strokovnjak z univerze v Pekingu Wei Xianghua pa je za AFP posvaril, da bi bilo v tem primeru ogroženo življenje v morju na širokem območju.

Še celo v primeru najboljšega možnega scenarija bi trajalo "zelo dolgo", da bi se razmere normalizirale, je dejal in poudaril, da je trenutno največ, kar je mogoče storiti, vložiti ves trud v preprečitev širjenja nafte na okoliška območja. Kot zatrjuje kitajsko ministrstvo za transport, se trenutno s tem ukvarjata dve njihovi plovili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.