Svet
27 ogledov

Teden, zaznamovan s smrtjo in krvjo

Žurnal24 main
Poljsko je pretresla tragična smrt predsednika države in številnih ostalih, ki so krojili vrh poljske politike. Drugod po svetu minuli teden v znamenju (nasilnih) protestov, naravnih nesreč in napadov.

Med dogodki tega tedna je nedvomno najbolj odmevala včerajšnja tragična nesreča, v kateri je izgubilo življenje vseh 97 letalskih potnikov.

Poljska tragedija:
Več o življenjski poti preminulega predsednika Lecha Kaczynskija si lahko preberete na tej povezavi.

Poljska je izgubila predsednika države in celoten vojaški vrh. Kot je dejal poljski premier Donald Tusk, gre za najhujšo katastrofo Poljske po drugi svetovni vojni.

Razkrita identiteta
V tem tednu je bila razkrita identiteta druge samomorilske napadalke iz tragedije, ki je zaznamovala prejšnji teden. Črna vdova, ki je v moskovski podzemni železnici aktivirala eksploziv, je bila 28-letna učiteljica Marjam Rasulova. Njen oče je dejal, da je bila verna, a se nikoli ni o ničemer opredeljevala, ni pa mu jasno, kako je sploh prispela v Moskvo.

Vse hujši spopadi
Medtem se na Tajskem nadaljujejo spopadi med protestniki in varnostnimi silami. Rdečesrajčniki so uresničili napovedi o čedalje hujših protestih, kar je privedlo do nasilja. Več kot 90 ljudi je bilo ranjenih.

V Islamabadu je bilo včeraj v dveh različnih letalskih napadih pakistanskih varnostnih sil ubitih okoli sto ljudi. Med mrtvimi so tudi civilisti.

V Mehiki pa je 80 oboroženih moških (gre za člane organiziranih kriminalnih združb) streljalo na mimoidoče v mestu Maycoba in pri tem ubilo štiri ljudi.

V samomorilskem napadu na policijsko postajo v nemirni ruski republiki Ingušetija na Severnem Kavkazu sta bila v ponedeljek poleg napadalca ubita dva policista. Napadalec se je razstrelil pred sedežem policije v ingušetijskem mestu Karabluk.

Zgodovinski podpis
Obama in njegov ruski kolega Medvedjev sta podpisala težko pričakovano pogodbo, ki je nasledila Start iz leta 1991. Pogodba državi zavezuje k bistvenemu zmanjšanju strateške jedrske oborožitve.

Spletna stran wikileaks je objavila zaupne posnetke ameriške vojske, na katerih vojaki iz helikopterja streljajo na domnevne upornike. Video prikazuje streljanje na osem Iračanov, za katere je ameriška vojska trdila, da so iraški uporniki, ki so streljali na helikopter. Ubili so tudi dva sodelavca Reutersa.

V Kirgizistanu je na tisoče demonstrantov zavzelo vladna poslopja in poslopje televizije. Zahtevajo odstop predsednika države Kurmanbeka Bakijeva, ki je zbežal na jug države. Vodenje začasne vlade je medtem prevzela bivša zunanja ministrica Roza Otunbajeva.

V Riu de Janeiru je zemeljski plaz zasul približno 200 ljudi. Skoraj vsi so umrli. Domove je moralo zapustiti najmanj 14.000 ljudi.

Dva rudnika, dve zgodbi
Bolj optimistična zgodba oziroma kar čudež, kot so ga označili nekateri, pa se je ta teden odvila na Kitajskem. V ponedeljek so iz tamkajšnjega rudnika namreč reševalci potegnili 114 živih rudarjev, ki so pod zemljo preživili teden dni.

V začetku tedna se je zgodila eksplozija v rudniku v zvezni državi Zahodna Virginija. Umrlo je 29 rudarjev, 21 jih je bilo ranjenih. Štiri mrtve rudarje so reševalci našli včeraj.

Zlorabe tudi na Norveškem
Papež Benedikt XVI. je na velikonočni ponedeljek spregovoril o posebni odgovornosti duhovnikov do družbe. Omembi spolnih zlorab otrok v Cerkvi se je izognil.
Kasneje je vatikanski državni sekretar Tarcisio Berton izjavil, da papež zaradi številnih primerov pedofilije trpi "veliko bolečino".
Medtem je na dan prišla novica o pedofiliji na Norveškem. Norveški škof nemškega porekla je priznal, da je spolno zlorabljal dečka.

Hrvaški zakon za kadilce
Na Hrvaškem je začel veljati zakon, ki omejuje kadilce. Vsi gostinski lokali, ki imajo površino večjo od 50 kvadratnih metrov, bodo lahko četrtino prostorov namenili za kadilce.

Ko je govora o Hrvaški, ne moremo tudi mimo Kosorjeve, ki se ta teden ni "izkazala" s svojim znanjem angleščine, temveč z nepoznavanjem protokola. Ko se je namreč kot edina ženska udeležila večerje z ameriškim predsednikom Obamo, je potrebovala nekaj pomoči. Poleg tega je Obamo prosila za avtogram, on pa se ji je podpisal kar na jedilnik.

En evro za WC
Letalski prevoznik Ryanair pa je potrdil, da bodo po novem na njihovih letalih med letom zaračunavali uporabo toaletnih prostorov. Posledično z ukrepom bo manj stranišč, a dodatna sedišča.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.