Svet
120 ogledov

Teleskop Kepler odkril več kot 1200 novih planetov, na devetih bi lahko bilo življenje

Kepler EPA
Iz vesljske agencije Nasa so sporočili, da so odkrili 1284 novih planetov, kar med njimi pa je devet na katerih bi lahko obstajalo življenje. Zunaj našega osončja je tako zdaj 21 planetov, ki so ravno na pravi razdalji od svojega sonca. da bi bilo lahko na njih življenje, podobno našemu.

"To nam daje upanje, da bomo nekje tam, okrog zvezd, ki so podobne našim, lahko sčasoma odkrili novo Zemljo," pravi Ellen Stofan, ena Nasinih glavnih znanstvenic.

kepler | Avtor: EPA EPA
Potreditev  1284 novih eksoplanetov, ki jih je zaznal Kepler, je doslej največji sveženj potrjenih novih planetov v galaksiji Rimska cesta.

Vesoljski teleskop Kepler je v Zemljini krožnici od leta 2009 in je skupno odkril okoli 2300  eksoplanetov, to je planetov zunaj našega osončja.

Imamo v vesolju družbo?

Kepler odkriva predvsem planete, kjer bi bilo možno življenje, torej, da bi na planetu obstaja tudi voda, ki ne bi bila v obliki ledu.

Od 1284 novih potrjenih planetov jih je okrog 100 takšnih, ki so malce večji ali malce manjši od Zemlje, devet pa jih kroži okrog svojega sonca na razdalji, ko razmere niso prevroče in ne premrzle za obstoj tekoče vode in s tem življenja. Skupaj s prej odkritimi je takih planetov sedaj 21.

kepler | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • Jazz 09:38 11.maj 2016.

    Zapisal si moje lastno razmišljanje. Meni je vedno v zadovoljstvo, ko odkrijejo kake podobne planete, kajti upam, da so tam bolj pametni ljudje doma - kot smo mi. Ki nas imajo na očeh...da ne bi povzročili kakšne večje neumnosti... Seveda ...prikaži več se v naše "notranje" zadeve ne vmešavajo - čeprav se nam od zunaj čudijo...

  • Snežinko 09:12 11.maj 2016.

    Čisto tako, laično, se ob takih novicah vsakič sproti sprašujem, na podlagi česa sklepajo, da je življenje mogoče samo v razmerah, v katerih preživimo mi? Kaj pa, če neko življenje lahko obstaja v atmosferi žvepla, ali v vakumu, pa pri ...prikaži več temperaturi -200 ali +300? Kdo pravi, da to ni mogoče? Če mi v takem ne moremo živeti še ne pomeni, da druge vrste ne morejo... Pa...po moje sploh ni nujno, da vsaka oblika življenja rabi vodo za obstoj. Ne vem, če ta trditev ni podobna tisti izpred stoletij, da je zemlja ravna plošča...