Svet
25921 ogledov

Temperatura morja na Mljetu 30 stopinj: To je znak za alarm

Krk, morje, obala, čoln S. H. H.
Znanstvenike skrbijo nenormalno visoke temperature morja.

Na Mljetu je temperatura morja v torek dosegla 30 °Celzija, v Dubrovniku 29 °C, na Lastovu, Krku in v Splitu pa 28 °C, poroča HRT. Gre za nenormalno visoke temperature morje, zaradi katerih so znanstveniki zaskrbljeni. Njihov vpliv na ekosistem je čedalje bolj opazen. 

Od leta 2016 so se zaradi globalnega segrevanja v Jadranskem morju pojavile nove vrste rib in meduz, ki jih drugače najdemo v toplejših morjih. Profesor dr. Marcelo Kovačić iz Prirodoslovnega muzeja na Reki opozarja, da mora svet napeti vse sile, da zaustavi segrevanje tako zraka kot morij. "Kar se nam zdi majhna sprememba, je za morski ekosistem ogromna sprememba. Presenečeni smo nad tem, do koliko sprememb prihaja," je dejal. Kot navaja HRT, lahko pričakujemo, da prihodnje generacije zaradi vseh teh sprememb ne bodo poznale ribjih vrst, ki zdaj domujejo na Jadranu. 

Davor Lučić z Inštituta za morje in priobalno območje poudarja, da je temperatura eden glavnih regulatorjev vseh biokemičnih procesov v živih organizmih. Trend, ki ga lahko spremljamo, ni dober. "Če se bo tako nadaljevalo in ta temperatura prodre v globlje sloje, ima to lahko velike posledice za svet, še posebej za organizme na morskem dnu. Ti so zelo občutljivi, višja temperatura njihovega življenjskega okolja zanje pomeni smrt," Jutarnji list navaja Lučića. 

Prihod novih organizmov na to območje je nevaren, ker gre za temu območju tuje vrste, meni Lučić. "Sredozemlje je mirno morje, ki nima nevarnih organizmov. Vse od preboja Sueškega kanala in zaradi klimatskih sprememb pa v to morje prihaja čedalje več tropskih in subtropskih vrst," trend zadnjih 30 let opisuje Lučić.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 20:16 06.julij 2022.

    ok pustvo da se piše o hrvaški. kako bi izgledalo če bi izoli bilo morje 30 ? ok, eni bi radi pocrkali ampak meni se pa še ne da. sem tolk letos naredu in bi lepo da bi par let ...prikaži več užival v pridobljenem. ampak dragi moji za eno malenkost vas prosim, lahko pridete na petrol s svojo šalco po kofe če že res morte it pa tisto reč pit. a je res tako hudo tist lonček zvečer splaknt? za začetek bo šlo pa vprašte starše kako so šli v fičotu na morje brez klime.

  • tomaz696 18:29 06.julij 2022.

    Meni je nenormalno da ni še več..En kup človeške golazni na zemlji ki samo zahteva in nič ne daje...kaj vam ni jasno...še malo pa bomo vsi pocrkal...in prav je tako...

  • borut57 15:58 06.julij 2022.

    Koga briga ta balkanska hrvaška ,da vsaki dan o njej pišete.