Svet
28252 ogledov

Temperature nad 40 stopinj, vlada z resnim opozorilom

vročina Profimedia
Vlada zaradi vremena na krizni sestanek.

Francoska vlada je v četrtek na izrednem sestanku obravnavala ukrepe proti prihajajočemu vročinskemu valu, ki naj bi po napovedih vremenoslovcev ta konec tedna zajel celotno državo in prinesel temperature nad 40 stopinj Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kriznega sestanka so se udeležili visoki predstavniki urada predsednice vlade Elisabeth Borne ter predstavniki ministrstev za notranje zadeve, zdravstvo, kmetijstvo in promet, so sporočili iz urada francoske premierke.

Lani sedem tisoč smrti

Oblasti v Parizu se namreč bojijo novih smrti zaradi vročine. Francija je lani zabeležila rekordnih 7000 smrti, ki jih je povzročila vročina, od leta 2014 pa skupaj 33.000, kaže poročilo francoske javne zdravstvene agencije SPF, ki svetuje strukturne spremembe za boljše prilagajanje vročini.

Sedem od 96 departmajev celinske Francije je imelo že v četrtek pripravljene ukrepe za spopadanje z vročinskim valom in poletnimi nevihtami, danes pa se jim bo pridružilo še 12 departmajev, večinoma na vzhodu in jugu države.

Posebna šteevilka za informacije

Konec tedna bi se lahko temperature na jugu države povzpele nad 40 stopinj, je povedala meteorologinja Christelle Robert iz meteorološke agencije Meteo France. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo visoke temperature nadaljevale v začetku prihodnjega tedna, vročina pa naj bi se razširila tudi nad osrednji, severni in zahodni del Francije.

Tudi v Parizu se pripravljajo na visoke temperature, potem ko je vročina francosko prestolnico prizadela že lani. Od danes naprej naj bi bila Parižanom na voljo posebna informacijska telefonska številka, oddajati bodo začeli tudi sporočila za javnost na televiziji in radiu.

Vremenoslovci opozarjajo, da bi lahko temperature med tokratnim vročinskim valom presegle rekorde iz leta 2012. Ob tem svarijo pred nevarnostjo gozdnih požarov, s katerimi se že celo poletje borijo tudi v drugih državah ob Sredozemskem morju, kot so Španija, Italija, Grčija, Tunizija in Alžirija.

vreme Slovenija Nova srednjeročna napoved: zaključek poletja skoraj tu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • zdrej 12:53 18.avgust 2023.

    Portal totalno butast!! Za več pa preberite vsebino, novinarčki.