Svet
6121 ogledov

Terorista, ki je bil osebni trener, spremenila potovanja po Evropi in Aziji

terorist Nova Zelandija Christchurch
1/3
Epa
Brenton Tarrant, ki je obtožen, da je v dveh džamijah na Novi Zelandiji ubil vsaj 49 ljudi, je bil nedavno v Evropi, med drugim tudi na Hrvaškem.

Trenutno preiskujejo vse stike, ki jih je imel tukaj, je v petek sporočili bolgarski državni tožilec Sotir Cacarev.

Kot smo poročali, se na posnetku napada, ki ga je v živo prenašal na Facebooku, lahko sliši srbska nacionalistična pesem, na puškah pa je imel napisana imena zgodovinskih osebnosti in krajev iz Bolgarije, Srbije in Črne Gore.

Napadalec iz Christchurcha Opeval Karadžića Svet Napadalec pred masakrom poslušal četniško pesem

Po trditvah bolgarskih obveščevalec je bil Avstralec v Bolgariji med 9. in 15. novembrom, priletel naj bi iz Dubaja.

15. novembra je najel avto in se odpeljal proti Madžarski. Čeprav ni dokazov, da naj bi bil tukaj z namenom terorizma, je bolgarski minister za notranje zadeve Mladen Marinov dejal, da hkrati ni dokazov, da bi bil tukaj s kakšnim drugim namenom.

Decembra 2016 je napadalec obiskal Srbijo, Bosno, Črno Goro in Hrvaško.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je danes potrdilo, da je bil Tarrant konec leta 2016 in v začetku leta 2017 na Hrvaškem, dejstvo pa potrjujejo uradne policijske evidence, je po poročanju 24sata potrdila predstavnica ministrstva za stike z mediji Marina Mandić. 

Tarrant je ubil vsaj 49 ljudi in jih ranil več kot 20. Aretirali so ga kmalu po napadu, nato pa še tri osebe, od katerih so eno kmalu izpustili.

Sicer je Tarrant, ki sebe opisuje kot "običajnega belca", odraščal v manjšem avstralskem mestu in delal kot osebni trener, poroča francoske tiskovna agencija AFP.

Odraščal v majhnem mestu

Terrant je odraščal v manjšem mestu Grafton na severu avstralske zvezne države Novi Južni Wales v delavski družini z nizkimi prihodki, piše v njegovi biografiji v manifestu, ki ga je objavil pred napadom. Po poročanju lokalnih medijev mu je leta 2010 oče umrl za rakom, mati in sestra pa po besedah njegove nekdanje delodajalke Tracey Gray verjetno še vedno živita v Graftonu, ki šteje okoli 18.000 prebivalcev.

Kmalu po maturi se je izučil za osebnega trenerja, tako da se je leta 2009 zaposlil v enem od lokalnih fitnesov. Lastnica tega fitnesa Grayeva ga je opisala kot delavnega človeka, a se ji zdi, da so ga potovanja v Evropo in Azijo spremenila. 28-letnik Avstralec je obiskal Pakistan in Severno Korejo, še navaja AFP.

Leta 2011 je pustil službo v fitnesu in začel potovati. Kot je zapisal v manifestu, si je potovanja financiral z investiranjem v kriptovalute. Med drugim je aprila in maja 2017 potoval po Franciji in drugih zahodnoevropskih državah, kjer je tudi začel razmišljati o napadu. V 74-stranskem besedilu, ki ga je objavil na Facebooku, je dejal, da je bil šokiran nad "invazijo" priseljencev na francoska mesta.

Bolgarske oblasti so sicer v petek sporočile, da je bil Tarrant novembra lani tudi v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Leta 2016 in v začetku leta 2017 pa je bil po podatkih bolgarskih obveščevalcev v Srbiji, Črni gori, BiH in na Hrvaškem. Njegove obiske v Turčiji pa preiskuje tudi Ankara.

Avstralski državljan je osumljen, da je v novozelandskem mestu Christchurch izvedel strelski pohod v dveh mošejah, pri čemer je ubil 49 muslimanskih vernikov. Napad tega skrajnega desničarja in suprematista je bil rasno motiviran.

 

Nova Zelandija Christchurch teoristični napad Udarili po vernikih Svet Masaker sredi belega dne: Skoraj 50 mrtvih

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • jozicamurn 11:53 17.marec 2019.

    Predstavljajte si te hipokrite in propagandiste muslije, ki v mestu z imenom "CHRIST-church" zgradijo svojo propagandno-invazivno celico in to namerno in potem pričakujejo, da ne bodo dobili odziva nazaj? Čedalje več bo takšnih, ki jim je dovolj musli propagandističnega invazivnega ...prikaži več sranja pa da vidimo kako bodo to počeli še naprej po svetu, bela rasa in naši zahodnjaki anomalijskih pedrov ter lezbijk liberalcev levo-fašistov pa jih pri tej invaziji še podpira. Debili vsi po vrsti. Hvala Brenton!

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 19:21 16.marec 2019.

    Brenton car si! Pri meni si vedno dobrodošel!

  • Robert Kokalj 16:34 16.marec 2019.

    Težko bi se bilo odločiti kateri od vaju (kapibara in perhan) je večji debil....

Sorodne novice