Svet
19 ogledov

Teroristov se bomo lotili z letalskimi napadi

Obama se zavzema za pravice homoseksualcev v vojski.
1/25
Žurnal24 main
Boj proti teroristom ne bo kratek, pravi Obama in hkrati zagotavlja, da se ameriški vojaki na terenu ne bodo vojskovali.

Na trinajsto obletnico terorističnega napada Al Kajde v Združenih državah (ZDA) je Barack Obama v televizijskem nagovoru predstavil strategijo boja proti Islamski državi (IS) v Siriji in Iraku. Obama je uvodoma opisal dosežke v vojni proti teroristom v zadnjih nekaj letih. ZDA so sicer uspele obglaviti Al Kajdo s tem, ko so likvidirale njenega voditela Osamo bin Ladna, a so se pojavile nove organizacije s podobno ideologijo. IS je opisal kot teroristično organizacijo, ki je izkoristila državljansko vojno v Siriji za osvajanje ozemlja v Siriji in Iraku "IS je teroristična organizacija, ki nima druge vizije, kot pobijanje vseh, ki so ji napoti," je dejal Obama.

"Z ukrepanjem ne bom okleval"

"Naš cilj je jasen. IS bomo razgradili in na koncu uničili s celovito in trajno protiteroristično strategijo," je dejal ameriški predsednik. Napovedal je sistematično zračno kampanjo proti teroristom v Iraku in Siriji, kjer ZDA doslej tega še niso počele. "Ne bom okleval z ukrepanjem proti IS v Siriji, kakor tudi v Iraku. Osnovno načelo mojega predsednikovanja je, da če ogrožaš Ameriko, ne boš našel varnega zavetišča," je dejal.

Na drugo mesto je Obama postavil okrepitev pomoči zaveznikom v Iraku, kamor namerava poleg opreme poslati še 475 vojakov, ki se bodo pridružili skupaj 1.034, ki so že na terenu. Ne bodo se bojevali, ampak bodo urili, opremljali in obveščali. Ameriški kongres je ponovno pozval, naj mu odobri dodatne vire za urjenje opozicije v Siriji, ker se v boju proti IS ne bo zanašal na režim predsednika Bašarja al Asada.

Ameriški predsednik je poudaril, da so teroristi IS nekaj posebnega zaradi svoje surovosti. "Pobijajo ujetnike in otroke. Zasužnjujejo, posiljujejo in prisilno poročajo ženske. Verskim manjšinam grozijo z genocidom," je dejal. Kot posebno barbarsko dejanje je izpostavil usmrtitev dveh ameriških novinarjev. "IS ogroža prebivalstvo Iraka, Sirije in širšega Bližnjega vzhoda. Če jih ne ustavimo, bodo ti teroristi ogrožali tudi ZDA," je dejal.

Ameriški vojaki se na terenu ne bodo bojevali

V nadaljevanju je opisal dosedanje ukrepe proti IS, kot je več kot 150 zračnih napadov v Iraku, in poudaril, da ZDA same ne bodo mogle storiti vsega, zato je vztrajal pri oblikovanju nove iraške vlade. To se je zgodilo in ZDA bodo vodile široko koalicijo proti teroristični grožnji. Zavezniki že sodelujejo pri zračnih operacijah, pošiljanju pomoči v Irak in Sirijo, izmenjavi obveščevalnih informacij in humanitarni pomoči.

Boj ne bo kratek in obstajajo tveganja, je posvaril Obama in hkrati zagotovil, da se ameriški vojaki na terenu ne bodo vojskovali. Američanom je še dejal, da prišli iz hude recesije in terorističnih napadov pred 13 leti ter so dobro pripravljeni na prihodnost z najboljšimi tehnološkimi podjetji in univerzami na svetu, cvetočo predelovalno in avtomobilsko industrijo ter približevanjem energetski neodvisnosti.

"ZDA lahko ponudijo vodstvo na svetovnem odru"

Takšna Amerika lahko ponudi vodstvo na svetovnem odru proti teroristom in ruski agresiji v Ukrajini, pomaga zdraviti nalezljive bolezni, kot je ebola, uničuje sirsko kemično orožje ter pomaga muslimanom po svetu v boju proti terorizmu in v boju za priložnosti, strpnost in boljšo prihodnost, je še poudaril Obama.

"Od Afrike do Bližnjega vzhoda stojimo za svobodo, pravico in dostojanstvo. Ko smo pomagali preprečiti pokol civilistov, ujetih na oddaljeni gori, je eden od njih dejal, da si bodo njihovi otroci za vedno zapomnili, da se je našel nekdo, ki je čutil njihove muke in se je podal na dolgo pot, da zaščiti nedolžne," je še dejal ameriški predsednik.

Komentarjev 5
  • McBobo 14:32 11.september 2014.

    In meni je v bistvu vseeno kakšen jezik govorim, da le dobim tisto, kar s svojim delom zaslužim, ne pa kot pri nas, ko se sodstvo, policija in vse do samega političnega vrha še norca delajo, ko ne dobiš plačano. ...prikaži več. Sicer pa, kdo je najslabši plačnik? Država in od tukaj izhaja vsa nedisciplina.

  • McBobo 14:28 11.september 2014.

    Lej, prej ali slej bo tole vse nemško. Kar ni zmogel Hitler s silo, bo Merklca ali njeni nasledniki dosegli z ekonomijo. Cilj je neizbežen, samo časovno se je zamaknil.

  • URIAH HEEP 12:24 11.september 2014.

    Kaj pa misliš da je Amerika?Pravilno ime bi bilo 4 Rajh. Nemški znanstveniki... so v zameno za imuniteto dali Ameriški vojski stealth tehnologijo, rakete-vesoljski program, plutonij, antigravitacijo, NLPje...Prevzeli so vodenje NASE, CIA, in še večino ostalih vojaških proizvajalcev...<br ...prikaži več />Preberi si kako knjigo JIM MARSA...Če samo malo pobrskaš boš dobil dokaze, da kar sem napisal drži 100%