Svet
5399 ogledov

Tla počasi 'požirajo' več hiš

Zemeljski plaz v Kaliforniji
1/4
Profimedia
Vzrok za ta nenavaden pojav ostaja še neznan.

Pred tremi dnevi je južno Kalifornijo prizadel zemeljski plaz, ki je uničil ducat hiš. Hiše medtem še naprej počasi drsijo v kanjon, medtem ko ostaja vzrok katastrofe še vedno neznan.

16 ljudi je ostalo brez doma, ko se je zemlja med hišami minuli konec tedna začela premikati in drseti. Videoposnetek, ki so ga posneli gasilci v Los Angelesu, kaže hudo opustošenje hiš na vrhu hriba v Rolling Hills Estatesu, mestu, ki ima več kot 8.000 prebivalcev in se nahaja približno 50 kilometrov južno od Los Angelesa. Posnetek prikazuje hudo škodo hiš, kjer so se dovozi popolnoma ločili od asfalta. Prav tako so se ugreznile strehe in garaže hiš, poroča portal The Guardian.

Nadzornica okrožja L. A., Janice Hahn, je škodo opisala kot osupljivo. "Dejali so mi, da tega ne moremo nikakor preprečiti," je povedala za Los Angeles Times. "Zato zdaj samo čakamo in gledamo. Čakamo, da hiše padejo."

Okrožni cenilec je ob tem dogajanju obljubil, da bo ponovno ocenil vrednost nepremičnin, ki so bile uničene, in potencialno znižal ali odpravil davke na nepremičnine, so še zapisali v spletni izjavi. Mestni svet Rolling Hills Estatesa namerava zaradi skrivnostnega pojava v torek razglasiti izredne razmere.

Območje znano po zemeljskih plazovih

Rolling Hills Estates je bil sicer ustanovljen leta 1957, zadnjih 50 let pa pod budnim očesom geologov, saj so se temelji prizadetih hiš sčasoma sesedli, nagubali in premaknili.

Zemeljski plaz v Kaliforniji | Avtor: Profimedia Profimedia
"Prestavljajte si, da v češnjevi piti naredite jarek. Ves nadev bo padel v luknjo in točno to se tukaj dogaja," je za The Guardian dejal Colin Robins, izredni profesor znanosti o okolju z univerze Claremont McKenna. Dodal je še, da je bil ta pojav le še vprašanje časa.

Nekateri uradniki sicer domnevajo, da je zemeljski plaz posledica obilnega deževja, ki je zajelo Kalifornijo konec lanskega leta in na začetku leta 2023. Vendar točen vzrok ne bo jasen, dokler geolog ne pregleda zemlje.

Rolling Hills Estates leži na polotoku Palos Verdes, ki se nahaja nad Tihim oceanom, in je prepoznaven po razkošnih posestvih in vinskih kleteh. Območje je sicer bolj znano po dovzetnosti za zemeljske plazove in mehke usedline. Leta 1956 je zemeljski plaz uničil 140 hiš na območju Portuguese Bend v mestu Rancho Palos Verdes, prav tako pa se zemlja tam še vedno premika.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.