Svet
25450 ogledov

To čast na pogrebu je kraljeva družina Harryju odrekla

Kraljica pogreb
1/8
Profimedia
Princu Harryju so prepovedali, da bi na pogrebu salutiral v zadnji pozdrav babici.

Kot obširneje poročamo v članku na tej povezavi, Britanci in svet se poslavljajo od kraljice Elizabete II. Na tisoče ljudi se je zbralo v Londonu, da jo pospremijo na njeni zadnji poti, na čelu z njeno širšo družino. 

V oči je opazovalce zbodla podrobnost s sprevoda; princu Harryju ni bilo dovoljeno, da bi salutiral trugi s kraljičinim truplom na njeni zadnji poti iz Westminstrske opatije, poročajo britanski mediji. Babico je pozdravil na isti način kot na tisoče navadnih državljanov.

Ostali člani kraljeve družine, med drugim Harryjev brat William, prestolonaslednik angleške krone, kralj Karel III., princesa Anne, so kraljico pozdravili s salutiranjem in oblečeni v vojaško uniformo. 

Tudi Harryijev stric Andrew naj ne bi dobil dovoljenja za salutiranje in uniformo. Gre sicer za, kot navajajo britanski mediji, za privileij, ki je rezerviran za člane kraljeve družine. 

Slovo v Windsorju

Po slovesu v Londonu se sedaj od nedavno preminule kraljice Elizabete II. poslavljajo še v bližnjem Windsorju. Krsta z njenimi posmrtnimi ostanki je po pogrebnem sprevodu po okoliških ulicah že prispela na Windsorski grad, kjer so se člani kraljeve družine in več sto drugih povabljencev zbrali na bogoslužju v kapeli svetega Jurija.

Ob zadnji etapi poti je krsto v pogrebnem vozilu po prihodu v Windsor znova spremljalo več sto vojakov. Med počasnim premikanjem proti gradu se ji je ob robu poti poklanjalo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na obeh straneh znane pet kilometrov dolge avenije Long Walk.

Na notranjem dvorišču gradu so že čakali novi kralj Karel III., njegova soproga Camilla in drugi člani kraljeve družine, da se pridružijo sprevodu.

Ta je bil namenjen v kapelo svetega Jurija, ki jo britanska kraljeva družina pogosto uporabi za krste, poroke in pogrebe. Pred nekaj več kot letom dni je tu potekal tudi pogreb kraljičinega soproga, princa Philipa. Prav ob njem jo bodo po zaključku pogrebnega bogoslužja v spominski kapeli Jurija VI. tudi pokopali. Preden bodo krsto spustili v družinsko grobnico, bodo s krste odstranili simbole vladanja - krono, žezlo in vladarsko jabolko.

Na drugem, v primerjavi z dopoldanskim bogoslužjem v Westminstrski opatiji manjšim obredom, je prisotnih približno 800 udeležencev, med katerimi so denimo tudi člani osebja kraljičinega gospodinjstva. Kasneje, predvidoma okrog 20.30 po srednjeevropskem času, se bodo od kraljice Elizabete II. poslovili še v ožjem družinskem krogu.

pogreb kraljica Elizabeta II. Svet Tako se od kraljice poslavlja ljudstvo kraljičin pogreb Magazin Ganljivo: To piše na listku na kraljičini krsti charlotte kraljičin pogreb Magazin Ste opazili, kako prisrčno se je Charlotte poklonila prababici? kraljica Elizabeta II. Svet Še zadnje slovo od kraljice Elizabete II. Borut Pahor Magazin To je skrivnostna ženska, ki predsednika Pahorja spremlja na kraljičinem pogrebu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:12 20.september 2022.

    Novinarji iz dneva v dan dokazujejo kako lezejo proti dnu kloake! Me zanima, če je kdo sploh pogledal protokol in kako so oblečeni tisti, ki salutirajo in kako oni, ki ne!? Princa Harry in Andrew, nista smela nositi vojaških uniform, ...prikaži več ker so jima v letih 2020 in 2021 , zaradi znanih razlogov, odvzeli vojaške nazive. In to je bil tudi edini razlog, da na pogrebu nista salutirala. Mar vi novinarji dejansko mislite, da smo bralci vaših vsebin bolj butasti od vas!?

  • munja 08:55 20.september 2022.

    Ne vem, kaj je tako hudega naredil tem zadrgnjencem, da ga šikanirajo na vsakem koraku. Mislim, da k temu veliko pripomorejo tudi mediji.

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 19:24 19.september 2022.

    Vse čestitke Harryju, da je izstopil iz tega mračnjaškega srednjeveškega cirkusa. Prostalim plemenitim cirkusantom pa svetujem, da se naučijo salutirati.