Svet
4491 ogledov

Še zadnje slovo od kraljice Elizabete II.

pogreb kraljica Elizabeta II.
1/35
Profimedia
Na tisoče ljudi se je zbralo v Londonu, da pospremijo kraljico Elizabeto II. na njeni zadnji poti.

Ulice Londona je preplavilo več deset tisoč ljudi, ki stojijo ob poti, po kateri bodo še zadnjič prepeljali krsto kraljice Elizabete II. Pogreba se udeležujejo člani tujih kraljevih družin in voditelji številnih tujih držav. Med njimi je tudi predsednik Slovenije Borut Pahor

pogreb kraljica Elizabeta II. kralj Karel III. princesa Anne princ Andrew princ Edward princ William princ Harry Peter Phillips | Avtor: Profimedia Profimedia

Na pogrebni slovesnosti v Westminstrski opatiji je prisotnih 2000 povabljenih. Krsto kraljice Elizabete II. so iz Westminstrske palače odpeljali proti Westminstrski opatiji, v kateri se je takrat še princesa leta 1947 poročila s princem Philipom, šest let kasneje pa bila krona.

Za krsto so hodili kralj Karel III., princesa Anne, princa Edward in Andrew in kraljičini vnuki princ William, princ Harry in Peter Phillips. Bogoslužja se udeležujeta tudi princ George in princesa Charlotte, otroka princa Williama. 

pogreb kraljica Elizabeta II. princesa Catherine princesa Charlotte princ George | Avtor: Profimedia Profimedia

Kraljica Elizabeta II. je bila na britanskem prestolu več kot 70 let. Umrla je 8. septembra na njej ljubem gradu Balmoral na Škotskem. Ob njej sta bila najstarejša otroka, kralj Karel III. in princesa Anne. 

Ob 12. uri se je začela bogoslužna slovesnost, ki ji bodo prisostvovali povabljeni. Canterburyski nadškof Justin Welby je v pridigi dejal, da so redki voditelji, ki so z ljubeznijo predani svoji nalogi. "Tisti, ki služijo, bodo ljubljeni in se jih bodo spominjali, medtem ko bodo tisti, ki se oklepajo moči in privilegijev pozabljeni," je dejal. Kraljico Elizabeto II. je opisal kot osebo polno veselja, ki se je dotaknila življenja mnogih. Spomnil se je na kraljičin nagovor v času covida, ki ga je zaključila z besedami: "Spet se bomo srečali". Kot je dejal, lahko vsi, ki so sledili "njenemu zgledu in navdihu zaupanja in vere v Boga, rečemo, spet se bomo srečali". 

pogreb kraljica Elizabeta II. | Avtor: Profimedia Profimedia

Bogoslužje v Westminstrski opatiji, ki ga je vodil dekan opatije David Hoyle, je trajalo približno uro. Krsto bodo zdaj iz Westminstrske opatije v pogrebnem sprevodu namenili proti Hyde Parku, od kjer bo pogrebno vozilo krsto odpeljalo v Windsor. 

pogreb kraljica Elizabeta II. | Avtor: Profimedia Profimedia

Obreda so se udeležili številni povabljeni. Med njimi so tako predsednik ZDA Joe Biden, predsednik Francije Emmanuel Macron, predsednik Frank-Walter Steinmeier, predsednik Italije Sergio Mattarella. Vabilu so se odzvali tudi irski premier Micheál Martin, premier Avstralije Anthony Albanese, premier Kanade Justin Trudeau, premierka Nove Zelandije Jacina Ardern.

Prisotni so tudi aktualna premierka Liz Truss, škotska premierka Nicola Sturgeon in nekdanji premierji, med njimi Boris Johnson, Tony Blair, Theresa May in David Cameron

Poleg politikov so prisotni tudi člani številnih kraljevih družin, španske, belgijske, nizozemske. V London sta pripotovala tudi japonski cesar Naruhito in cesarica Masako.

Predstavniki tujih držav so po obredu v Westminstrski opatiji vabljeni na sprejem, ki ga gosti zunanji minister James Cleverly.

Na pogreb niso bili povabljeni predstavniki Rusije, Belorusije, Mjanmara, Sirije, Venezuele in Afganistana. Pogreva se ne bo udeležil tudi savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. 

pogreb kraljica Elizabeta II. | Avtor: Profimedia Profimedia

Okoli 16. ure po našem času je sprevod prispel v Windsor. Krsto bodo v sprevodu odpeljali do kapele svetega Jurija v gradu Windsor, kjer se bo bogoslužja, ki se bo predvidoma začelo ob 17. uri, udeležilo 800 ljudi. Poleg kraljeve družine naj bi se obreda udeležili tudi kraljičino osebje in osebje gradu Windsor. 

Več kot 3000 pripadnikov vojske sodeluje danes skupaj s civilnimi organizacijami v pogrebnih slovesnostih. 

pogreb kraljica Elizabeta II. | Avtor: Profimedia Profimedia

Krsto bodo nato spustili v družinsko grobnico, kjer bo ležala poleg krste kralja Jurija VI., kraljice matere in princa Philipa. V ožjem družinskem krogu bodo nato ob 20.30 po našem času opravili še pogrebni obred. 

Krsto krasi cvetje, ki ga je prav posebej izbral kralj Karel III. in nosi v sebi veliko simbolike. Rože so nabrali na vrtovih Buckinghamske palače, gradu Windsor in domovanja Highgrove. V vencu je rožmarin, ki simbolizira spomin, in mirta, ki so jo odrezali z rastline, ki so jo uporabili že za kraljičin poročni šopek. Mirta simbolizira srečen zakon. 

Britanski dvor je objavil še zadnji uradni kraljičin portret, ki je bil posnet letos po 70. obletnici njenega vladanja. 

Dolgo in bogato življenje umrle kraljice je pustilo sledi v številnih državah po vsem svetu. Med drugim je bila botra jugoslovanskemu prestolonasledniku.

pogreb kraljica Elizabeta II. | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Kmodri 19:33 19.september 2022.

    Zgodovina jI bo sodila.

  • drecos123 15:33 19.september 2022.

    ta stara baba hinavska zmesana

  • drecos123 15:32 19.september 2022.

    potegnte ta drek v skolko da ne bo smrdelo