Svet
6986 ogledov

Ko je bila Elizabeta II. botra jugoslovanskemu prestolonasledniku

Elizabeta II. Reševalni pas/Twitter
Dolgo in bogato življenje umrle kraljice je pustilo sledi v številnih državah po vsem svetu.

V ponedeljek se bodo zaključile pogrebne slovesnosti po smrti angleške kraljice Elizabete II. Ženska, ki se je dotaknila številnih src, je imela zanimivo vlogo v zgodovini srbske oziroma jugoslovanske kraljeve družine.

Med drugo svetovno vojno, v kateri je mlada princesa tudi služila v britanskih oboroženih enotah, je družina Karađorđe živela v Londonu. Ko je 22-letni kralj Peter II. dobil sina, sta bila njegova krstna botra angleški kralj Jurij VI. in njegova hči. Kasnejša kraljica je takrat štela 19 let.

Na priloženem posnetku je moč videti, kako je Elizabeta spoznala jugoslovanskega kralja, pred krstom v Westminsterski opatiji. Obred se je odvil 24. oktobra 1945, ko je bila v Jugoslaviji že vzpostavljena komunistična oblast pod vodstvom Josipa Broza Tita.

Krst še danes živečega prestolonaslednika Aleksandra II. je opravil patriarh Gavrilo. Gre za edinega otroka Petra II. in njegove žene, grške in danske princese Aleksandre.

Leta 1941 je jugoslovanska kraljeva družina prišla v London, kjer je dobila politično zatočišče. Sodeč po arhivih družine Karađorđević so Angleži hotel Claridge's, kjer je stanoval Peter II. z družino, začasno podarili Kraljevini Jugoslaviji, da bi se prestolonaslednik rodil na jugoslovanskih tleh.

Krstni boter Petra II. je bil angleški kralj Jurij V., na obredu je bil prisoten tudi Elizabetin oče - kasnejši kralj Jurij VI.

kraljica Elizabeta II. Svet Še zadnje slovo od kraljice Elizabete II.

Sklepno dejanje zadnjih dni poslavljanja od kraljice se je začelo v ponedeljek malo pred 12. uro po srednjeevropskem času, ko bo krsta z Elizabeto II. krenila iz poslopja parlamenta v Westminstrsko opatijo. 

Po približno uro trajajočem bogoslužju se bo pogrebni sprevod napotil proti Hyde Parku, od tam pa bodo krsto s pogrebnim vozilom odpeljali v Windsor.

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckyss 13:27 19.september 2022.

    Ko je bila Elizabeta II. botra jugoslovanskemu prestolonasledniku.....In zgodilo se je, da je bil ta Kralj Peter boter mojemu staremu stricu (ki mu je seveda tudi bilo ime Peter), ker je bil deveti sin..In sedaj nagradno vprašanje...Kaj mi je bila ...prikaži več kraljica Betka in za koji kurac nisem povabljen ?!... Pravilne odgovore zbiram do polnoči, nagrajenec pa bo znan jutri,..;)

Sorodne novice