Svet
2240 ogledov

Zaradi smrti kraljice Turki služijo kot nori

Elizabeta II. cvetje Turčija Epa
Namesto tovornjakov morajo blago na Otok dobavljati z letali.

Po smrti kraljice Elizabete II. je v Veliki Britaniji močno naraslo povpraševanje po cvetju, poroča Reuters.

Naročila za rezano cvetje so narasla za 90 odstotkov, je za omenjeno agencijo dejal Selçuk Çelebi, predstojnik blagovne borze v Antalyi. Dejal je, da je Turčija uspela dobaviti le okrog 40 odstotkov željenih količin.

"V Antalyi je konec sezone. Smo v obdobju, ko je tudi proizvodnja v hribovitih predelih okrožka Isparta v upadanju," je dodal Çelebi.

Elizabeta II. smrt žalovanje Svet Skoraj vsak drugi Britanec je jokal za kraljico

Povečanje naročil je cvetličarje pripravilo do nenavadne prakse. Za transport na britanski trg so namreč angažirali letala. Tako so cvetje na Otok spravili v enem dnevu, medtem ko transport s tovornjaki traja skoraj teden dni.

Družba Turkish Cargo, hčerinsko podjetje Turkish Airlines, je napovedalo, da bo na britanski trg v prihodnjih dneh skupno prepeljalo 500.000 rož, težkih okrog 13 ton. Vso cvetje je prišlo iz Antalye ali Isparte.

"Turkish Cargo je od začetka tedna v London prepeljal okrog štiri tone cvetja," so sporočili iz podjetja.

V obdobju od 5. do 12. septembra se je izvoz cvetja iz Turčije v Veliko Britanijo povečal za skoraj 45 odstotkov, še poroča Reuters.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.