Svet
4245 ogledov

Kraljičin pogreb bo varnostna nočna mora

Kraljica Elizabeta II., krsta je prispela v London Profimedia
Šefi londonske policije in zdravniki se pripravljajo na varnostno nočno moro, kot so poimenovali kraljičin pogreb v ponedeljek. Na dogodku pričakujejo na stotine najvišjih svetovnih voditeljev in VIP-oseb, ki žaluje za ljubljeno monarhinjo.

Nekateri pogreb Kraljice Elizabete II po obsegu primerjajo z olimpijskimi igrami v Londonu, a v resnici bo državni pogreb – prvi v Veliki Britaniji po smrti Winstona Churchilla leta 1965 – verjetno zasenčil športno ekstravaganco iz leta 2012.

kraljica elizabeta Magazin Kraljičini sestrični celo življenje zaprti in razglašeni za mrtvi

Pokop britanske monarhinje z najdaljšim stažem, pod šifriranim imenom "Operacija London Bridge", so leta skrbno preučevale številne agencije, pri čemer je kraljica pred svojo smrtjo sama podpisala vse podrobnosti.

kraljica elizabeta ii. | Avtor: Profimedia Profimedia

Olimpijske igre se ne morejo primerjati

Londonski župan Sadiq Khan je v intervjuju za Sky News na začetku tega tedna o obsegu dogodka dejal: "Če pomislite na londonski maraton, karneval, prejšnje kraljeve poroke, olimpijske igre – to je vse v enem." Tri policijske enote, ki delujejo v britanski prestolnici – metropolitanska policija, policija mesta London in britanska prometna policija – so takoj, ko je bila 8. septembra objavljena smrt Elizabete II, sprožile postopke, ki so izdelani do podrobnosti.

Svet Panika ob krsti: Moški se je želel približati kraljici, sledilo je tole ...

Pogreb bo "največji posamezni policijski dogodek", ki ga je izvedla londonska metropolitanska policija, je v petek novinarjem povedal namestnik pomočnika komisarja Stuart Cundy. "Kot posamezen dogodek je ta večji od olimpijskih iger leta 2012. Nabor policistov, policijskega osebja in vseh, ki podpirajo operacijo, je res ogromen," je dejal.

To naj bi bila tudi "največja globalna zaščitna operacija, ki jo je kadarkoli izvedla metropolitanska policija", saj bo v London prišlo "na stotine svetovnih voditeljev in VIP oseb", je dejal.

kraljica elizabeta krsta padec straža | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Ko so ga natančno vprašali, kako bodo visoke goste prepeljali v londonsko Westminstrsko opatijo na pogreb, Cundy ni želel komentirati podrobnosti, češ, da to ne bi prispevalo k "varnosti na dogodku."

Ameriški predsednik ne bo šel na avtobus

Gre za velikansko logistično operacija, ki vključuje številne vidike, ne le varnostne. Vključiti je treba zdravniki, stranišča, poskrbeti za čiste ulice in zapore cest.

kraljica elizabeta ii Magazin Kraljičino osebno pismo do leta 2085 pod ključem

Po besedah Andyja Byforda, komisarja za promet v Londonu (TfL) je "nemogoče" predvideti, koliko bo na ulicah število ljudi, ki se bodo želeli posloviti od kraljice. Byford je v intervjuju za britansko tiskovno agencijo PA Media pogreb opisal kot "največji dogodek", s katerim se je prometno omrežje kdaj soočilo.

kraljica Elizabeta II krsta Buckinghamska palača | Avtor: Epa Epa

Vabila na pogreb so bila poslana svetovnim voditeljem, politikom, javnim osebnostim in evropskim kraljevim družinam ter več kot 500 mednarodnim dostojanstvenikom. Varnostni vidiki so osupljivi, piše CNN.

Med prvimi je svojo udeležbo na dogodku, ki se ga bo udeležilo do 2000 ljudi, potrdil ameriški predsednik Joe Biden. V London bosta odpotovala tudi japonski cesar Naruhito in cesarica Masako, kot tudi številni drugi kraljevi in svetovni voditelji.

Simon Morgan, ki je bil med letoma 2007 in 2013 odgovoren za nadzor višjih članov kraljeve družine, vključno s kraljico in novim kraljem, pravi, da enostavno ni dovolj policistov za zaščito. Morgan, ki zdaj vodi zasebno varnostno podjetje Trojan Consultancy, dodaja, da so dogodke v zvezi z državnim pogrebom pripravljali desetletja. »Operacija Londonski most je nastala v 60. letih. Vsaj trikrat letno je bil pregledan."

Joe Biden | Avtor: Epa Epa

Sodelavci Bele hiše niso želeli razkriti posebnih varnostnih podrobnosti za obisk predsednika Bidna, vendar pravijo, da bi zagotovili izpolnitev predsedniških varnostnih zahtev sodelujejo z britanskimi kolegi. FBI bo spremljal morebitne grožnje in vse informacije delil z britansko varnostno službo MI5.

kraljica Elizabeta II. krsta Svet Več kot tisoč čakajočih v vrsti za slovo od kraljice potrebovalo pomoč

Ko so se prejšnji teden pojavila poročila, da se bodo morali svetovni voditelji na pogreb pripeljati z avtobusom, so bili ameriški uradniki skeptični in so zavrnili namig, da bi Biden v Westminstrsko opatijo potoval z avtobusom.

Leta 2018, ko so drugi svetovni voditelji potovali skupaj v avtobusu do spomenika prve svetovne vojne v Parizu, je takratni predsednik ZDA Donald Trump potoval ločeno v svojem vozilu. Bela hiša je takrat pojasnila, da so se za ločeno potovanje odločili "zaradi varnostnih protokolov".

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckyss 06:08 19.september 2022.

    Velika prilika za odmevni incident, ki bi se obesil Rusom..Vprašanje je le ali se bo CIA upala spustiti tako daleč. Če bi prišlo do razkritja, bi to lahko imelo daljnosežne posledice za ZDA..Ampak nikoli ne veš kako nori so tisti, ...prikaži več ki o takšnih rečeh odločajo, zato bi rekel, da vseeno obstaja 20% možnosti, da bo do incidenta prišlo..Kar se zahodnih ovc tiče seveda ni problema, bodo pojedle vse vse kar jim bo servirano..