Svet
4709 ogledov

To je po požaru izjavil milijarder Pinault

Požar Notre Dame Epa
Praktično po vsem svetu odmeva sinočnji požar katedrale Notre Dame v Parizu, katerega resnična škoda še ni ocenjena, jasno pa je, da je škoda ogromna. Z vsega sveta v Francijo prihajajo sočutna sporočila, a tudi že prve obljube za pomoč.

Francoski milijarder François-Henri Pinault je tako javno objavil, da bo njegova družina namenila sto milijonov evrov pomoči za popravo katedrale. "Oče in jaz sva se odločila sodelovati pri rekonstrukciji katedrale," je objavil Pinault v izjavi za medije, ki jo povzemajo številne agencije.

Gre za vodilnega moža družbe Kering, ki je lastnica znanih blagovnih znamk Gucci in Saint Laurent in predsednik družbe, ki ima v lasti znano avkcijsko hišo Christies. Njegova soproga je igralka Salma Hayek.

François Pinault, Salma Hayek | Avtor:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik obnovili. Že danes naj bi tako po vsej Franciji steklo zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

Notre-Dame požar Pariz Svet Grozljivi požar, zrušil se je zvonik, območje evakuirano

Šok in žalost

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom, obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

Od izbruha sinočnjega požara jo je pomagalo reševati 800 gasilcev, številni so na terenu še danes zjutraj, opravljajo požarno stražo.

Na leto katedrala privabi okrog 13 miljonov obiskovalcev, sinoči so se v okolici stavbe zbirali domačini in turisti, ki so se povezali v prepevanju in molitvi. Pogled na ognjene zublje, ki so požirali okrog 850 let staro stavbo, je bil grozljiv, pripovedujejo.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

"Bili smo na ulici, ko smo slišali sirene. Katedrala je bila ena od stvari, ki sem jih želel videti, preden umrem. Videli smo, kaj se dogaja, bili smo zgroženi. To je grozno, enostavno grozno. Videli smo obraze Parižanov, čustva v njihovih glasovih. Ne razumemo francosko, a to razumemo. Pretreseni smo," je med drugim povedal očividec Fred Phelps, 72-letnik iz Kalifornije.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. En gasilec je hudo poškodovan.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

Požar Notre Dame Notre Dame Svet Struktura zgradbe z zvonikom je rešena Donald Trump Notre Dame Svet Trump ga je spet pihnil, ko je solil pamet francoskim gasilcem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 10:57 16.april 2019.

    saj majo miljone nakradenega denarja in kar naprej fehtajo, bodo že popravili ali pa naj gredo delat lenuhi

  • kapibara 09:40 16.april 2019.

    Sedaj bo župnik, limit za ofer, dvignu na 100 evrov...

  • marsal 08:39 16.april 2019.

    naj jo vatikan sam popravi , saj ima v rokah dovolj kapitala