Svet
770 ogledov

To je po prvih podatkih nov podnebni cilj

G20 Epa
oditelji skupine dvajsetih gospodarsko najmočnejših držav (G20) so na srečanju v Rimu po navedbah več virov potrdili cilj o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija. Italijanski premier Mario Draghi je danes ob začetku drugega dne vrha pozval k visokim ciljem.

V izjavi, ki jo bodo objavili popoldne po koncu vrha, naj bi pisalo, da je treba cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo ohraniti "na dosegu", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili viri blizu pogajanj.

To je v primerjavi s pariškim podnebnim sporazumom iz leta 2015 precej večja zaveza. Tedaj so se na podnebni konferenci dogovorili, da naj bi države globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje. Trenutno zastavljeni prostovoljni nacionalni cilji sicer vodijo proti 2,7 stopinje.

Njihova zaveza zelo pomembna

Države G20 so odgovorne za skoraj 80 odstotkov vseh s strani človeka proizvedenih toplogrednih emisij, njihova zaveza pa bo zelo pomembna tudi za uspeh podnebne konference ZN COP26, ki se je začela danes v škotskem Glasgowu.

To je ob začetku današnjega drugega dne vrha skupine G20 v Rimu poudaril tudi italijanski premier Draghi, ki je pozval k visokim ciljem. "Odločitve, ki jih bomo sprejeli danes, bodo neposredno vplivale na uspeh vrha v Glasgowu in tudi na naš boj s podnebno krizo," je povedal.

Podnebje Svet Začenja se podnebna konferenca, najtežja vprašanja ostajajo

"Postaviti moramo dolgoročne cilje, ki so v skladu s cilji pariškega sporazuma, in narediti kratkoročne spremembe, da jih bomo dosegli," je še dejal po poročanju AFP.

Vrh se je sicer začel v soboto, ko so voditelji že potrdili dogovor o uvedbi 15-odstotnega minimalnega davka na globalne korporacije. Veliko pa je bilo govora tudi o boju proti pandemiji covida-19.

V italijanski prestolnici zaradi vrha vladajo strogi varnostni ukrepi.

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 15:01 03.november 2021.

    Morda so naši bizantinci imeli v mislih krematorije ?

  • Avatar Leon
    Leon 14:58 03.november 2021.

    Janša v svojem stilu ! Ali je pozabil zdravilo ? Ali pa mora menjati dilerja . https://insajder.com/slovenija/zanikovalec-znanosti-ves-svet-o-toplogrednih-plinih-jansa-pa-tvita-o-soncu-kot-glavnem

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:17 02.november 2021.

    HURA ! V Sloveniji bomo začeli končno zidati sežigalnice iz posojil Evropske banke, da ne bomo smeti metali več v zemljo in zastrupljali sebi podtalnice.