Svet
156 ogledov

To je Rus, ki so ga obglavili džihadisti

Islamska država, Obglavljenje Youtube
Skrajna sunitska milica Islamska država je včeraj objavila nov videoposnetek, v katerem je zagrozila Rusiji, potem pa obglavila moškega, za katerega trdijo, da gre za “Putinovega vohuna”.

Kot je poročal CNN, Islamska država je na spletu objavila posnetek, v katerem je džihadist v ruskem jeziku Rusom sporočil, da “nihče več ne bo mirno spal v svojem domu”, nato pa obglavil moškega v oranžnih oblačilih. Islamska država je sporočila, da naj bi šlo za ruskega državljana, ki se je pridružil njihovi organizaciji, nato pa so zanj odkrili, da je vohun.

Daily Mail piše, da gre za Magomeda Kasijeva in da je bil v resnici ruski vohun. Najprej so mediji poročali, da naj bi bil ubiti moški Čečen, a izkazalo se je, da je bil rojen v Čeljabinsku, mestu na vzhodu Urala. Bil je sirota, posvojila ga je čečenska družina, ki ga je spreobrnila v islam.

Vohun po sili razmer

Po pisanju Daily Maila so ga lani oblasti prijele zaradi posedovanja nelegalnih tablet, povezovali so ga tudi s preprodajalci mamil. Tajna služba naj bi mu ponudila ali zapor ali pa delo v svojih vrstah.

Odločil se je za slednje; po usposabljanju je bil poslan v Turčijo, nato pa so ga poslali na območje Islamske države z nalogo, da pridobi čim več informacij in jih pošlje v Moskvo. Vse te navedbe je potrdil Anton Naumljuk, novinar Radia Svoboda. Na svojem Facebook profilu je zapisal, da je šlo za študenta medicine, ki je pred meseci pripotoval v Sirijo.

Na posnetku, ki ga je potrdil CNN, je pred svojo smrtjo povedal, da je ves čas delovanja v Siriji podatke prenašal Moskvi. “Nazadnje sem poslal informacije o bratu, ki študira medicine. To je bila moja zadnja naloga, varnostniki kalifata so me pri tem ujeli,” je povedal.

Ruski obveščevalci o dogodku ne dajejo komentarjev; se je pa oglasil čečenski voditelj Ramzan Kadirov, sicer blizu Vladimirju Putinu.Resnica je, da je šlo za Čečena in da je ubit. Kdorkoli ga je ubil ne bo več dolgo na tem svetu,” je maščevanje najavil Kadirov. 

Komentarjev 1