Svet
50325 ogledov

To je takoj storila žena brutalnega ameriškega policista

Protesti v ZDA Epa
Amerika je na nogah zaradi brutalnega uboja temnopoltega Georga Floyda, ki ga je med aretacija ubil policist Derek Chauvin. Žena slednjega javno sporočila svojo odločitev po dogodku.

Medtem ko v Združenih državah Amerike potekajo množični protesti zaradi novega primera policijskega nasilja, se 44-letni zdaj že nekdanji policist Derek Chauvin v priporu sooča z obtožnico, ki ga bremeni uboja, kar mu lahko prinese 12 let zapora. Pristojni tožilec je že takoj po njegovi aretaciji pripomnil, da lahko obtožnica dobi tudi dodatne točke in posledično hujšo kazen. V svoji karieri je prejel kar 18 prijav zaradi svojega ravnanja na delovnem mestu, vpleten je bil v več primerov, v katerih so bili žrtve pripadniki manjših.

Kellie Chauvin | Avtor: Profimedia Profimedia
V priporu je nekdanjega policista doletela še ena vest, njegova žena, Kellie Chauvin je javno naznanila, da se po desetih letih zakona od svojega moža ločuje. Javno je preko svoje odvetnice sporočila, da je zgrožena zaradi dogodka, da izreka sožalje družini pokojnega Georgea Floyda in da se ločuje od svojega moža.

Čeprav otrok z nekdanjim policistom nima, je prosila, da njenim otrokom iz prejšnje zveze, njeni staršem in širši družini omogoča varnost in zasebnost v danih okoliščinah.

Protesti v ZDA Svet Trump zagrozil z vojsko, poškodovani tako policisti kot protestniki

Množični protesti, Trump grozi

Medtem v ZDA potekajo množični protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi v številnih mestih. Predsedniku Donaldu Trumpu ne uspeva umiriti položaja, temveč po prepričanju županje Washingtona Muriel Bowser počne ravno nasprotno. Iz oblegane Bele hiše je v soboto zjutraj tvital, da bodo na protestnike, ki bi prišli čez ograjo Bele hiše naščuvali divje pse in županjo po krivem obtožil, da noče poslati na pomoč mestne policije.

"Kar dela, je napad na človečnost, na Ameriko in na varnost. Obuja spomine na čase, ko so policisti na borce za državljanske pravice ščuvali pse," je dejala županja.

Protesti v ZDA | Avtor: Epa Epa

Pred odhodom na Florido, kjer si je ogledal uspešno prvo izstrelitev rakete zasebnega podjetja s človeško posadko v vesolje, je Trump sporočil, da zvezna vlada razmišlja o uporabi vojske za posredovanje v protestih. "Vojska je pripravljena in sposobna posredovati," je povedal novinarjem. "Vojska je tam lahko zelo hitro," je dodal. Na Twitterju pa je zapisal, da bo njegova administracija "uporabila neomejeno moč vojske" ter tudi izvajala aretacije.

Pentagon je vsem enotam po ZDA izdal opozorilo, naj bodo pripravljene na morebitno mobilizacijo v štirih urah, če bo guverner Minnesote Tim Walz ali kdo drug zaprosil za pomoč. Takšnega ukrepa danes živeči Američani ne pomnijo.

Protesti v ZDA Zaostrovanje Svet Amerika na nogah. Med protesti ustreljena dva policista.

Protesti v ZDA | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.