Svet
29006 ogledov

To je ženska, ki je včeraj izvedla napad v Istanbulu

Ahlam Albašir Policija v Istanbulu
Zaokrožili so tudi posnetki prijetja napadalke iz Istanbula.

Turški notranji minister Süleyman Soylu je odgovornost za včerajšnji bombni napad v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, še 81 pa je bilo ranjenih, danes pripisal prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Policija naj bi v povezavi z napadom pridržala že 46 ljudi, med njimi tudi žensko, ki naj bi bombo podtaknila.

Ahlam Albašir | Avtor: Policija v Istanbulu Policija v Istanbulu

Kot pročajo turški mediji, gre za državljanko Sirije Ahlam Albašir, ki naj bi na prvem zaslišanju povedala, da je povezana s Kurdsko delavsko stranko, da so jo trenirali kurdski militanti v Siriji in da je v Turčijo prispela ilegalno preko regije Afrin. Policija je pisanje medijev potrdila, zaokrožili so posnetki napadalke. 

Odzivi na napad

Stranko PKK je za napad v Istanbulu obtožil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Stranka že od osemdesetih let prejšnjega stoletja vodi uporniško gibanje za kurdsko samoupravo na jugovzhodu Turčije. Prav tako je redno tarča turških vojaških operacij in je v središču spora med Švedsko in Turčijo, ki od maja blokira vstop te skandinavske države v Nato.

Na napad se je hitro odzvala sosednja Grčija, ki je obsodila eksplozijo ter izrazila sožalje turški vladi in ljudem. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sporočilu zapisal: "Deležni smo vaše bolečine. V boju proti terorizmu vam stojimo ob strani." Odzval pa se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v turščini na Twitterju zapisal, da je "bolečina prijateljskega turškega ljudstva tudi naša bolečina".

Napad so obsodile tudi ZDA, pri čemer je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre dejala, da v boju proti terorizmu stojijo z ramo ob rami s svojo Nato zaveznico. Minister Soylu pa je danes javno zavrnil izrečeno sožalje, ki so ga njegovi vladi namenili iz Washingtona. Turške oblasti namreč že dlje časa obtožujejo Washington, da dobavlja orožje kurdskim borcem na severu Sirije, ki jih Ankara opredeljuje kot teroriste.

VIDEO Svet Novo glede strašljive eksplozije na sprehajališču: Vsaj 4 mrtvi, 38 ranjenih Video Svet Zadnja novica: Silovita eksplozija na priljubljenem sprehajališču

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 16:57 15.november 2022.

    Tule kar vse na prvo žogo verjeti je bolj težko , ker kaj vse je v ozadju se nam tudi sanja ne. Obtoženi so Kurdi in to je še najbolj všeč Erdoganu , ker sedaj bodo po Kurdih udarili kot ...prikaži več že večkrat. Si pa Kurdi zaslužijo svojo državo. Vendar zaenkrat kljub temu , da jih je čez 20 milijonov je to misija nemogoče.

  • jozicamurn 10:25 15.november 2022.

    To je nato-teroristka prikritih zahodnih struktur in židov, tudi PKK so dobili hummerje in pomoč z orožjem od Britancev in ZDA in ližejo ritko zahodu, se še spomnete, ko je bil 1 Slovenec ubit spodaj in je bil del nekakšne ...prikaži več YPG "Veliki Kurdistan" vojne enote, prišel pa je nekako preko Londona. S tem vemo, kdo jih je novačil.

  • Kmodri 00:25 15.november 2022.

    Vprašanje, če je bila sploh ona! Po Erdoganu je vsak Kjer kriv za vse!