Svet
19105 ogledov

To o morebitnem jedrskem napadu sporoča rusko zunanje ministrstvo

Ukrajina Epa
Vest je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva.

Rusko zunanje ministrstvo je izključilo možnost uporabe jedrskega orožja. V ruski jedrski doktrini obstajajo jasne smernice za uporabo jedrskega orožja, te pa niso v skladu s cilji, zastavljenimi v okviru "posebne vojaške operacije" v Ukrajini, je danes poudaril tiskovni predstavnik ministrstva Aleksej Saižev. Ruska jedrska doktrina namreč predvideva uporabo jedrskega orožja le, če je ogrožen obstoj njene države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri tem je Saižev dodal, da je Rusija večkrat predlagala sporazume, ki naj bi onemogočili jedrsko vojno, in Zahod obtožil namernega zaostrovanja razmer z "izmišljeno" jedrsko grožnjo s strani Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer ob začetku invazije Zahod večkrat posvaril, naj se v konflikt ne vmešava in hkrati poskrbel, da so bile njegove jedrske sile v stanju povečane pripravljenosti.

Uničili skladišče streliva 

Ruska vojska je medtem potrdila, da je v zračnem napadu uničila veliko skladišče streliva v mestu Kramatorsk v regiji Doneck. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je med zadetimi cilji omenil še artilerijske položaje in sisteme zračne obrambe. Ločeno pa je poročal tudi o sestrelitvi dveh ukrajinskih bojnih letal tipa Su-25 in MiG-29.

Prav tako so oblasti sporočile, da vojaška ladja ruske črnomorske flote Moskva, ki je potonila ob ukrajinski obali, ni bila vključena v "vojaško operacijo" proti Ukrajini. To je razvidno iz odgovora vojaškega tožilstva žalujoči družini mornarja.

"Raziskava je pokazala, da ladja, na kateri je služil mornar Dmitrij Škrebez, ni vplula v ukrajinske ozemeljske vode in ni bila na seznamu formacij in enot, vpoklicanih za sodelovanje v posebni vojaški operaciji," je zapisano v uradnem pismu, ki ga je mornarjev oče danes objavil na družbenem omrežju Vkontakte in ga označil kot lažno.

Mornar je bil od nesreče na križarki sredi aprila na seznamu pogrešanih oseb. Moskva pa je doslej poročala o enem mrtvem in 27 pogrešanih članih posadke.

plinovod OMV Svet "Evropa ni pripravljena na prepoved ruskega plina"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • tomaz6 17:44 07.maj 2022.

    Rusi imajo od začetka invazije tri moderne podmornice več!!!

  • Avatar Syn
    Syn 14:31 07.maj 2022.

    Bravo Rusi! Lepo počasi ampak ziher, čistijo Ukrajino od teh neonacistov kot se spodobi. Britanci in ostali "zahodnjaki", vključno z našimi podrepniki, pa naj kr nabijajo in lažejo do onemoglosti. Putin se bo zapisal v zgodovino kot 2x zmagovalec nad ...prikaži več nacizmom, medtem ko bo narkoman Zelenski pristal na smetišču zgodovine.

  • janči 19:13 06.maj 2022.

    Škoda, da se provokacije in sovražnost ZDA in ostalega zahoda ter Ukrajine stopnjujejo do onemoglosti. Nazadnje bodo prisilili Putina v uporabo zloglasnega orožja in izgleda tudi, da nič drugega ne bo pomagalo.