Svet
6336 ogledov

To podjetje trajno zapušča Rusijo, brez dela bo ostalo več deset tisoč ljudi

McDonald's Profimedia
Veriga hitre prehrane se po 32 letih poslovanja umika iz Rusije.

Ameriški McDonald's je danes sporočil, da bo po več kot 30 letih zapustil Rusijo in prodal svoje tamkajšnje restavracije lokalnemu kupcu. V podjetju so ocenili, da delovanje v Rusiji ni več vzdržno in skladno z vrednotami podjetja. McDonald's ima v Rusiji 850 restavracij, v katerih je zaposlenih 62.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

McDonald's je v začetku marca, kmalu bo začetku ruske invazije na Ukrajino, zaprl vse svoje restavracije v Rusiji. Danes je ena največjih svetovnih verig s hitro prehrano napovedala naslednji korak, in sicer bo ruski trg zapustila in začela postopek prodaje svojega ruskega premoženja.

"Zaradi humanitarne krize, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, in nepredvidljivega poslovnega okolja je McDonald's sklenil, da nadaljnje lastništvo podjetja v Rusiji ni več vzdržno in ni skladno z vrednotami podjetja," so pojasnili.

Nov lastnik ne bo smel tržiti enakih produktov

Svoje restavracije nameravajo prodati lokalnemu kupcu, pri čemer te restavracije po prodaji ne bodo več smele uporabljati imena, logotipa, blagovne znamke ali menija McDonald'sa.

Rusija, kjer McDonald's neposredno upravlja več kot 80 odstotkov restavracij s svojim imenom, predstavlja devet odstotkov prihodkov podjetja in tri odstotke dobička iz poslovanja.

"Izjemno ponosni smo na 62.000 zaposlenih, ki delajo v naših restavracijah, na stotine ruskih dobaviteljev, ki podpirajo naše poslovanje, in na naše lokalne partnerje. Zaradi njihove predanosti in zvestobe podjetju McDonald's je današnja napoved izjemno težka," je dejal glavni izvršni direktor podjetja Chris Kempczinski. A kot je dodal, so zavezani globalni skupnosti in morajo ostati neomajni pri svojih vrednotah.

Od začetka vojne v Ukrajini je veliko število zahodnih podjetij zaustavilo delovanje v Rusiji oz. se umaknilo s tamkajšnjega trga. Prav tako je danes francoski proizvajalec avtomobilov Renault sporočil, da je Moskvi prodal svoje rusko premoženje, kar vključuje 68-odstotni delež v podjetju Avtovaz, ki proizvaja avtomobile znamke Lada.

McDonald's v St. Petersburgu Svet Tudi ta podjetja prekinjajo poslovanje z Rusijo

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Idioti 16:53 17.maj 2022.

    Vse kar je res je samo to , da so dal dol table Mc Donalds ! Vse ostalo ostaja , saj je prodano , tudi 62 .000 zaposlenih za jkatere vam je tako " žal " Koga hočete prepričati , ...prikaži več da ne bo smel prodajati hamburgerov , pomfrija in kokoši ? Mogoče naše Šipce ?