Svet
66 ogledov

To so najbolj nevarne prestolnice

Novoletni ognjemet v Bruslju EPA
Grožnje s terorističnimi napadi bodo še kako zaznamovale in okrnile silvestrovanja na prostem v številnih svetovnih prestolnicah. V Bruslju so slavje in ognjemet, ki si ga običajno ogleda okoli 100.000 ljudi, odpovedali v zadnjem trenutku. Drugod silvestrovanja bodo, vendar pod strogimi varnostnimi ukrepi.

Silvestrovanja na osrednjem bruseljskem trgu ne bo, je sinoči sporočil župan belgijske prestolnice. Tamkajšnje oblasti so namreč prejele resne grožnje islamistov, v torek pa je policija prijela dva človeka, ki naj bi za najdaljšo noč planirala napade v najbolj obiskanih predelih mesta.

Avstrijska policija | Avtor: EPA EPA

Na Dunaju bo praznovanje novega leta potekalo pod najstrožjimi varnostnimi ukrepi, enako velja tudi za druga večja avstrijska mesta.

Pred dnevi je Avstrija zaradi nevarnosti pred teroristi na meji s Slovenijo poostrila varnostne ukrepe. 

Previdni so tudi v Sarajevu, kjer so prejšnji teden aretirali kar 11 ljudi, teroristične napade na prestolnico Bosne in Hercegovine naj bi načrtovali prav na najdaljšo noč v letu.

Praznovanje novega leta. | Avtor: Reuters Reuters

Strah in negotovost pred terorizmom zaznamujeta tudi britansko prestolnico, tamkajšnje oblasti so namreč ravno tako prejele grožnjo o napadih.

Na ulicah Londona bo zato bistveno manj ljudi in kar tri tisoč policistov, prvič pa jim bo na pomoč priskočilo še dva tisoč gasilcev.  

Tudi v Moskvi ne bo tako, kot je bilo. Prvič po 25 letih so mestne oblasti omejile tradicionalno veseljačenje na Rdečem trgu, svoje prebivalce pa pozvale, naj raje ostanejo doma.

Na Rdečem trgu bodo na današnjo noč le televizijski delavci s propustnicami, ki bodo prenašali tamkajšnji novo letni program.

Elezejske poljane varnost Pariz | Avtor: EPA EPA

In nenazadnje Pariz, mesto, ki je po terorističnih napadih v novembru še vedno v velikem strahu. Silvestrovanje na prostem sicer ostaja, vendar se ga bo ocenah udeležilo bistveno manj ljudi.

New York | Avtor: EPA EPA

V teh dneh je v francoski prestolnici za skoraj petdeset odstotkov manj turistov, pa še ti bodo praznovali pod strogimi varnostnimi ukrepi.  

V New Vorku, kjer se na silvestrovanje zgrinjajo turisti iz celega sveta so napovedali, da bodo pregledali prav vsakega obiskovalca, na ulicah bodo številni policisti, na strehah ostrostrelci.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:53 01.januar 2016.

    To je že res Boris. Samo obstaja kompleks večvrednosti ki večini Slovencem ne dovoli da bi priznal drugčane kot enakovredne sebi z pogojnikom za tiste ki so dobri ne glede na svoje ozadje. To je pač pretežko. Nekdo mora biti ...prikaži več slabši od Slovencev /katoličanov /drugih družbenih skupin katerim nekdo pripada ker s tem dobijo smisel življenja. Lov na čarovnice.

  • Boris Odreitz 19:23 31.december 2015.

    To ni islam to ni po islamu, teroristi sploh niso Muslimani pač pa barabe. Enako kot tisti ki so izvajali inkvizicijo niso bili katoliki in nekateri župniki kateri so pedofili, podpihovalci niso nikakršni klristjani ali pa če hočeš Katoličani !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:34 31.december 2015.

    Islamska država je samo lutka Amerike.