Svet
234 ogledov

Todorić na prostosti.

Lastnik Agrokorja Ivica Todorić se ne predaja v boju za delež Pivovarne Laško v Žurnal24 main
Nekdanji dolgoletni predsednik uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić se bo branil s prostosti.

Ivica Todorić je plačal 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) varščine in se bo kmalu branil s prostosti, poročajo hrvaški mediji, ki se sklicujejo na potrditve z zagrebškega sodišča in iz krogov družine Todorić.

Todorić bo tako že danes odkorakal iz pripora. Med bivanjem na prostosti bo moral spoštovati varnostne ukrepe, ki jih je določilo sodišče. Med drugim ne sme zapustiti Zagreba in mora na sodišču pustiti svoj potni list.

Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je prejšnji teden odločil, da se Todorić lahko brani s prostosti ob plačilu 7,5 milijona kun varščine v gotovini. Pripor je zahtevalo tožilstvo zaradi nevarnosti pobega; Todorić je namreč lani, ko je že bilo jasno, da bodo proti njemu sprožili preiskavo, odšel v London.

Ivica Todorić Adijo luksuz Svet Je Ivici Todoriću zmanjkalo denarja

Prijatelji stopili skupaj?

Todorićeva obramba je prejšnji teden zatrdila, da Todorić nima gotovine, da bi plačal varščino, a so dodali, da pa ima prijatelje.

Hrvaško tožilstvo Todorića, njegova sinova ter 12 nekdanjih članov uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly sumi, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Preiskovalci tožilstva menijo, da je šlo za korupcijo, goljufije in ponarejanja dokumentov, ki naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju prek podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov), a to ni bil predmet tega zaslišanja.

Dolga leta najbogatejšega Hrvata Todorića so prijeli v začetku novembra lani v Londonu. Po plačani varščini v višini 100.000 funtov se je do izročitve branil s prostosti. V začetku novembra letos pa je Velika Britanija na podlagi evropskega pripornega naloga Todorića izročila Hrvaški.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:43 21.november 2018.

    Kaj nas briga on,pišite o naših tajkunih,aja ne smete,če ne boste ob službe