Svet
2774 ogledov

Tole bi lahko bolje kot ograja ustavilo dotok migrantov k nam

ograja meja dobova begunci Žurnal24 main
Svet ministrov Bosne in Hercegovine je danes dosegel dogovor o besedilu sporazuma, ki naj bi ga država sklenila s Frontexom, da bi ta lahko pomagal pri nadzoru državne meje oziroma preprečevanju nezakonitih migracij, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina potrdil namestnik predsednice sveta ministrov Staša Košarac.

Sporazum z evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex je eden ključnih pogojev Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj z BiH. K temu, naj s pomočjo Frontexa okrepi nadzor na svojih mejah, je BiH v luči izrednih migracijskih razmer v regiji večkrat pozvala tudi Slovenija.

Dogovor o vsebini sporazuma so do sedaj preprečevala politična nesoglasja o tem, kaj je v pristojnosti države in kaj v pristojnosti entitete.

Minister za varnost BiH Nenad Nešić, ki prihaja iz vrst vodilne stranke bosanskih Srbov, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorada Dodika, je trdil, da BiH zaradi zapletenega ustroja države ne more sprejeti tipskega sporazuma, kakršnega Frontex sklepa z drugimi državami.

V praksi je Nešićev predlog pomenil, da bi državna policija na meji, ki leži na območju Republike Srbske, za vse dejavnosti, ki bi jih izvajala s Frontexom, morala dobiti soglasje notranjega ministrstva te entitete. Ministri iz druge entitete, Federacije BiH, so ta predlog zavrnili, ker Frontex sodeluje samo z državami oz. državnimi agencijami.

Košarac je danes zatrdil, da so v svetu ministrov rešili nesoglasja. Po njegovih navedbah so sprejeli izhodišča za pogajanja s Frontexom, v predlogu sporazuma, ki ga mora obravnavati še predsedstvo BiH, pa so vidna pooblastila različnih ravni oblasti.

BiH je edina država v regiji, ki doslej še ni sklenila dogovora s Frontexom, čeprav nima dovolj mejnih policistov, ki bi lahko učinkovito nadzorovali mejo.

Pristojni organi v BiH so sicer do 22. oktobra registrirali skoraj 28.000 migrantov, kar je za 54 odstotkov več kot lani. Ker evidence v BiH niso centralizirane niti natančne, je resnično število po podatkih mednarodne organizacije za migracije (IOM) še veliko višje in presega 50.000.

Veliko migrantov v BiH prihaja tudi iz Turčije in Rusije, ki v državo zaradi vizumskega režima vstopajo zakonito in jih niti ne evidentirajo, pot pa nato nezakonito nadaljujejo v zahodnoevropske države. V BiH brez vizuma lahko poleg Turkov in Rusov med drugim vstopijo tudi državljani Kitajske, Kuvajta, Savdske Arabije, Omana in Azerbajdžana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Pierre 18:07 17.december 2023.

    Lahko se doda še kakšno drugo grdo faco, jih ne manjka...

  • Plavi-mil 10:41 13.december 2023.

    Jezik ni še nobenega ustavil,še najmanj pa nezakonite, itak ga ne razumejo, TEHNIČNE ovire pa ja, ampak, kaj , ko je golobnjak razglašal, da jih bo odstranil in jih s tem konkretno povabil, pridite, pridite, glupi Slovenčki vas bodo sprejeli in delali za vas.

  • Ender3 21:19 12.december 2023.

    Slike Davorja Božinoviča in našega domoBrankota naj postavijo na mejo pa bo vsakega migranta odvrnilo od prečkanje meje..