Svet
12525 ogledov

Toliko denarja obljubljajo vsakemu Rusu, ki se bo predal

Ruska uniforma Profimedia
Dezerterjem ponujajo zajeten kupček denarja. "Pridite brez orožja, z belo zastavo. Izgovorite kodno besedo - "milijon". Ostanite živi. Objemite svoje ljubljene," je ruske vojake k predaji pozval ukrajinski obrambni minister. Sredstva so zagotovila IT podjetja.

Ukrajinski minister za obrambo Aleksej Reznikov je danes sporočil, da bodo vsakemu Rusu, ki se preda, ponudili amnestijo in pet milijonov rubljev (dobrih 40 tisoč evrov). 

Povedal je, da so ujeli že na stotine ruskih vojakov, mnogi med njimi so zelo mladi. "Kremelj jih spremeni v zločince, naredi iz njih morilce. Nekateri so bili prevarani, nekateri so bili zavedeni s propagando ali ustrahovani. Na splošno je jasno, da je motivacija večine napadalcev nizka," je dejal in dodal, da so nekateri celo presenečeni, da jih Ukrajinci ne pričakajo "z rožami".

A ker da je "za Ukrajino človeško življenje najvišja vrednota", je ukrajinsko ministrstvo za obrambo podprlo pobudo "IT skupnosti", to je informacijsko tehnološka podjetja, da bi rešilo življenja Ukrajincev.

"Ruskim vojakom ponujamo izbiro: smrt v krivični vojni ali popolna amnestija in 5 milijonov rubljev odškodnine, če odložijo orožje in se prostovoljno predajo. Sredstva za podporo te kampanje zbirajo voditelji svetovne IT industrije. Vabimo rusko vojsko, da začne novo življenje," je pojasnil. Za tiste, ki izberejo pot okupatorjev, pa usmiljenja ne bo, je dodal.

"Ne sledite ukazom tistih, ki so vam leta lagali o Ukrajini in ukrajinskem ljudstvu. Zagotavljamo vam popolno amnestijo in denarno odškodnino, če prostovoljno odložite orožje. Ukrajina je civilizirana država. Vsi ujeti vojaki so na varnem, nudijo jim pomoč. S svojimi najdražjimi že komunicirajo. Imate priložnost začeti novo življenje. Odločite se. Pridite brez orožja, z belo zastavo. Izgovorite kodno besedo - "milijon". Ostanite živi. Objemite svoje ljubljene," je sklenil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • kapibara1 14:21 01.marec 2022.

    Ukrajinci ena plačujejo, da se pridejo borit... tisti ki so pa že tam, pa plačujejo da se ne borijo.. eni ki so pa že tam, se pa nočejo..

  • h4ck3r 08:31 01.marec 2022.

    Kaj vse dela današnja vojna propaganda, samo da se zniža oz. zviša morala vojakov. Objave, ki jih berem v zadnjih dneh, samo kažejo na nemoč in podhranjenost Ukrajinske vojske. Od pomoči v opremi in mobilizaciji civilistov, čeprav je bilo objavljeno, ...prikaži več da je ukrajinskih vojakov x3 od števila ruskih, ki so vkorakali v Ukrajino. Me preseneča za kako naivne in glupe nas imate...mogočle to vžge pri kavbojcih ali kje na bližnjem vzhodu, da pa to poskušate v EU?

  • Albatroz 05:49 01.marec 2022.

    Lažna novica potrdila je ni nobena stran samo domneve so, ampak ni denarja