Svet
1489 ogledov

Tožilstvo bo zaslišalo premierja glede odziva na covid-19

koronavirus covid-19 test Epa
Zaslišanje je na sporedu že jutri.

Italijanski premier Giuseppe Conte je potrdil, da ga bo tožilstvo jutri zaslišalo glede odgovora na širjenje novega koronavirusa v Bergamu na severu Italije, ki je bilo eno od najbolj prizadetih območij na svetu. "Nisem zaskrbljen," je pri tem povedal Conte in dodal, da bo tožilstvu podal vsa dejstva, ki so mu glede širjenja novega koronavirusa v Bergamu poznana. Poudaril je še, da tožilstvo ne preiskuje njega osebno.

Tožilstvo vodi že več preiskav številnih smrti zaradi covida-19 od izbruha epidemije v državi 20. februarja. Deželne oblasti med drugim obtožujejo, da v začetku marca niso odredile karantene za dve občini blizu Bergama (Nembro in Alzano Lombardo) kljub številnim smrtim in okužbam z novim koronavirusom. Ker občin niso razglasili za žarišči oziroma "rdeči coni", se je koronavirus razširil po deželi, menijo tožilci. Deželne oblasti in vlada odgovornost prelagata ena na drugo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada je prvo rdečo cono razglasila na območju mesta Codogno 24 ur zatem, ko so zdravniki tam odkrili okuženo osebo. Sledila so zaprtja še desetih mest, nato pa so zaprli velike dele severa države, preden so karanteno razglasili za celotno državo, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

mobilni telefon Svet Italijane razburja nova sledilna aplikacija

Pozvani so bili, a niso ukrepali

Od premierja Conteja ter ministrov tožilci pričakujejo pojasnila, zakaj vlada v omenjenih občinah blizu Bergama ni razglasila rdeče cone, čeprav je bila k temu večkrat pozvana.

Predsednika Lombardije Attilia Fontano in pristojnega za zdravstvo v deželi Giulia Gallero so tožilci iz Bergama glede tega zaslišali že konec maja. Takrat sta oba zatrdila, da je vlada v Rimu tista, ki odloča o razglasitvi rdečih con. Italijanski minister za regionalne zadeve Francesco Boccia je takrat dejal, da bi to lahko storile tudi deželne oblasti, saj obstaja zakon, ki jim to omogoča, navaja AFP.

16 tisoč življenj

Deželne oblasti v Lombardiji že tedne obtožujejo, da so bile neučinkovite pri spopadanju z novim koronavirusom, ki je v Lombardiji z 1,1 milijona prebivalcev zahteval več kot 16.000 življenj; v celotni Italiji pa skupno 34.000. Deželne oblasti med drugim obtožujejo, da so podcenjevale tveganje, ki ga predstavlja covid-19 v domovih za starejše. Glede tega suma potekajo sodne preiskave, še poroča APA.

Novi koronavirus Svet Makedonski epidemiolog: Zato je prišlo do novega izbruha bolezni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • maresem 16:59 11.junij 2020.

    Kdaj bo zaslišan kamniški luzer?