Svet
12 ogledov

"Treba se je pripraviti na morebitno rusko agresijo"

Nato EPA
Zveza Nato je svoje članice pozvala, naj bodo pripravljene odgovoriti na morebitno rusko grožnjo.

Skupščina zveze Nato je enoglasno sprejela deklaracijo predlogov. Predsedujoči Michael Turner je rusko grožnjo označil za resno. Prisotni so izrazili obžalovanje zaradi "ruske uporabe sile nad svojimi sosedami in poskusom ustrahovanja članic zavezništva". Zaradi tega Nato "nima druge možnosti, kot se pripraviti na morebitno rusko agresijo zoper države članice in temu primerno odgovori"

Skupščina je pozvala zaveznice, da članice, ki se počutijo ogrožene, še posebej države na vzhodnem in južnem obrobju, zavarujejo. Pričakovati je, da bodo na julijskem vrhu v Varšavi voditelji Nata podprli namero po namestitvi dodatnih vojakov v vzhodne države EU. Namestitev naj bi bila del strategije odvračanja in dialoga. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da želi Nato "poslati jasen znak morebitnim nasprotnikom, da bi napad na Poljsko pomenil napad na celotno zavezništvo".

Rusija nameri, s katero želi Nato pomiriti članice na vzhodu po ruski pripojitvi Krima, nasprotuje. 

Gnev zaradi protiraketnega ščita

Na Poljsko in Romunijo je bil usmerjen ruski gnev, potem ko je Poljska dovolila namestitev protiraketnega ščita na svojem ozemlju. Rusija to potezo razume kot varnostno grožnjo, medtem ko Nato vztraja, da ščit ni usmerjen proti Rusiji, ampak sovražnim državam na Bližnjem Vzhodu. "Usmerjen je proti grožnjam izven Evro-atlantske regije," vztraja Stoltenberg.

Aprila je prvič prišlo do srečanja med Natom in Rusijo po juniju 2014. Strani se nista nič zbližali, a je Stoltenberg kljub temu srečanje označil za uporabno izmenjavo mnenj. Pred srečanjem v Varšavi je predvideno, da se bosta obe strani spet znašli za isto mizo. Skupščina je mnenja, da mora Nato poiskati način, kako zmanjšati trenja med obema stranema in nasloviti nesprejemljive kršitve ruske strani, poroča AFP.

Komentarjev 6
  • principiumnovum 11:34 01.junij 2016.

    Američani potrebujejo vojno večjih razsežnosti, ki bi vključila vse večje ekonomske akterje na zemeljski obli. Američani vedo, da je samo vprašanje časa, kdaj se bo njihov ekonomski sistem sesul. Takšnih dolgov, kot jih imajo Američani do Kitajcev in Japoncev nobena ...prikaži več ekonomija na svetu ni sposobna odplačati brez bolečih sprememb. Amerika je globoko zadolžena in nujno potrebujejo vojaški konflikt. Stvar je preprosta. Ko bodo padle države okoli Rusije, bo padla Rusija, ko bo padla rusija bo na vrsti Kitajska, ki je odvisna od poceni ruskih surovin in energentov. Žal pa našim evropskim politikom ni jasno, da jih amrika oz. anglosaxsonski svet izkorišča kot kmete na šahovnici. Mi umiramo v njihovih vojnah, zato da ekonomsko prosperirajo. No, našim današnjim zlovenskih politikom pa to tako ali tako ne more biti jasno, saj večina od njih niti za v Slovensko vojsko ni bila sposobna, ko je bilo potrebno odslužiti vojaški rok, kaj šele, da bi se se vsaj malo spoznali na geopolitiko.

  • erikkk 06:36 01.junij 2016.

    Mislim da je glih obratno ... Evropo bi radi spremenili v bojišče

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:01 31.maj 2016.

    Če kdo predstavlja grožnjo za Evropo, je to Amerika! Američane bi bilo treba nagnati nazaj čez Atlantik!