Svet
14 ogledov

Tretjina je pijana za volanom

Moški je sodišče prepričal, da je pijan naredil napako in da 40-letnice ni imel Žurnal24 main
Slabi dve tretjini polnoletnih prebivalcev Hrvaške pije alkohol, med njimi pa je skoraj 70 odstotkov voznikov. Slaba tretjina anketiranih voznikov je vsaj enkrat upravljala motorno vozilo pod vplivom alkohola, je pokazala raziskava v okviru nacionalne akcije Razmisli - ko piješ, ne vozi, ki so jo danes predstavili v Novinarskem domu v Zagrebu.

12 odstotkov je takšnih, ki redno vozijo avtomobil, ne glede na to, da so pred tem pili alkohol, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na 800 polnoletnih državljanih. Kot ugotavljajo, se trend neodgovornega pitja alkoholnih pijač in vožnje pod vplivom alkohola nadaljuje.

Raziskava je pokazala, da večina anketirancev uživa alkohol vsaj nekajkrat mesečno, osem odstotkov pa vsak dan.

Kot zaskrbljujoč podatek so navedli, da so redki tisti, ki ne bi vozili avtomobila, če bi spili kakšen kozarec več, kot je dovoljeno z zakonom.

Raziskavo so dopolnili policisti s svojo statistiko, ki kažejo, da so med letoma 2007 in 2011 vinjeni vozniki povzročili več kot 38.000 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 723 oseb.

Kot so pojasnili, je bila vsaka četrta oseba, ki je v tem obdobju umrla na hrvaških cestah, žrtev nesreč, ki so jih povzročili vinjeni vozniki.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo novi kazenski zakon, ki bo stopil v veljavo 1. januarja, okrepil preventivne ukrepe za preprečitev prometnih nesreč, ki jih povzročajo vinjeni vozniki. Zakon med drugim predvideva, da bodo lahko vozniki, ki jim bodo namerili več kot 1,5 promila alkohola v krvi, kaznovani tudi z do tremi leti zapora.

Komentarjev 2
  • feferon 12:35 20.december 2012.

    A vam je Slovenskih pijancev zmanjkalo, da pišete o hr?

  • Žurnalček 20:13 19.december 2012.

    Jaz vsaj 3x nalit poleti vozim pri njih , sicer ne daleč, ampak vozim .