Svet
10 ogledov

Trlo se bo novinarjev

Ivo sanader Robert Anic/PIXSELL
Zanimanje medijev za sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju je izjemno. Za akreditacijo je zaprosilo več kot 40 medijskih hiš z vsega sveta.

Zagrebško sodišče je prejelo več kot 200 akreditacijskih zahtevkov novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev. Med njimi so ekipe medijskih hiš, kot so BBC, Reuters, AFP, AP, kitajska državna tiskovna agencija Xinhua ter mediji iz Slovenije, Avstrije in Nemčije.

Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić je dejal, da gre za največje število medijskih hiš iz tujine, ki bodo spremljale katero od sojenj na zagrebškem županijskem sodišču. Niso pa prejeli zahtev za akreditacijo novinarjev iz Srbije ali BiH.

Sojenje v dvorani za 52 oseb

Sojenje se bo začelo v petek ob 9.30 v dvorani, ki lahko sprejme 52 oseb. Novinarji bodo sojenje lahko spremljali tudi prek zaslonov interne televizije sodišča v predprostoru sejne sobe.

Prvo v vrsti sojenj

Gre za prvo sojenje proti Sanaderju, ki ga bremenijo prejetja pol milijona evrov podkupnine od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja pri pogodbi o posojilu 20 milijonov evrov za potrebe hrvaške diplomacije. Obtožen je tudi vojnega dobičkarstva, ker je bila Hrvaška takrat v vojni. Grozi mu kazen do deset let zapora.

Sanader je obtožen in osumljen v še petih primerih korupcije, hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor pa je danes potrdila, da je Sanader osumljen tudi v okviru preiskave o domnevnih črnih skladih v vladajoči stranki med letoma 2003 in 2007.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.