Svet
18 ogledov

Z gnusom zavrnil obtožbe

Ivo sanader Robert Anic/PIXSELL
Obtožnica zoper Sanaderja pravnomočna. Z gnusom zavrnil obtožbe o tem, da je bil vojni dobičkar.

Sanader se je danes prvič pojavil pred hrvaškimi sodniki, obravnava pa je potekala za zaprtimi vrati. Obtožni svet zagrebškega sodišča je potrdil prvo obtožnico proti bivšemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju v primeru domnevnega sprejemanja nezakonite provizije od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let.

Sanaderjevi zagovorniki so ob prihodu na sodišče zatrdili, da bo obramba "borbena".

"Nelogična je trditev tožilstva, da je Sanader izkoristil vojno stanje in slabe razmere na finančnih trgih," je po obravnavi dejal Čedo Prodanović.

Sodišče je nagovoril tudi nekdanji hrvaški premier sam, ki je z gnusom zavrnil trditve, da je vojni dobičkar. Poudaril je, da se je v tistem času boril za Hrvaško, imel je čin polkovnika, in nikakor ne prid v poštev, da bi vojne razmere izkoristil za dobiček.

Štiri preiskave še potekajo

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni Sanaderja tudi vojnega dobičkarstva, ker naj bi kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od Hypo banke prejel okoli pol milijona evrov provizije za posredovanje pri odobritvi posojila hrvaški vladi za nakup in opremljanje diplomatskih predstavništev v času vojne na Hrvaškem.

Uskok obtožuje Sanaderja, da je zlorabil položaj in pooblastila od jeseni 1994 do marca 1995, ko se je v Zagrebu in v Avstriji pogajal s predstavniki Hypo banke o posojilu v vrednosti 140 milijonov takratnih avstrijskih šilingov (20 milijonov evrov). Tožilstvo zahteva, naj bivši premier vrne provizijo.
Sanader je po izročitvi iz Avstrije preiskovalcem v zagrebškem priporu zanikal vse obtožbe.

Uskok je proti Sanaderju sredi septembra vložil tožbo v primeru domnevnega prejetja desetih milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol. Proti Sanaderju potekajo še štiri preiskave zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.