Svet
3317 ogledov

Trump hrumi, v eni uri dvakrat ponovil isto zahtevo

Volitve v ZDA; Donald Trump Epa
Trump med drugim ponovil, da imajo "veliko dokazov glede prevar". Zahteva zaustavitev štetja glasovnic.

Predsednik ZDA Donald Trump je ponovno zahteval konec preštevanja glasovnic v zveznih državah, v katerih še ni jasno, kdo je zmagal na torkovih predsedniških volitvah. V Georgiji, Severni Karolini, Nevadi, Pensilvaniji in Arizoni je namreč rezultat še vedno pretesen za odločitev, odločilne bodo pa očitno glasovnice, oddane po pošti.

"Ustavite štetje!" je kar dvakrat v zadnjih dveh urah na Twitterju zapisal Trump. "Vsaka glasovnica, ki je prišla po volilnem dnevu, ne bo smela šteti," je zapisal.

"Vse zadnje države, v katerih je zmago razglasil Biden, bomo pravno izpodbijali zaradi poneverbe volitev in prevare volilnih pravil držav. Veliko je dokazov - samo preverite medije. Zmagali bomo! Amerika najprej!" je še tvitnil ameriški predsednik.

Zapisal je še "velika pravna zmaga v Pensilvaniji", vendar pa več ni pojasnil.

Silno tesen rezultat

V Pensilvaniji sicer po dosedanjem vmesnem rezultatu vodi Trump za 116.226 glasov pred demokratskim izzivalcem Josephom Bidnom. Preštetih je 88 odstotkov glasovnic, na spletnih straneh navaja Fox News, ki podobno kot tudi druge ameriške medijske hiše tam še ni razglasila zmagovalca. V tej zvezni državi naj bi bilo sicer treba prešteti okoli milijon glasovnic, ki so prispele po pošti. Zaradi tamkajšnjih pravil pa so jih začeli šteti šele dan po volitvah. Pensilvanija ima 20 elektorskih glasov.

Rezultat je tesen tudi v Georgii, v kateri je na voljo 16 elektorskih glasov. Trump po preštetju 99 odstotkov glasovnic vodi pred Bidnom za 14.250 glasov. Vendar pa še čakajo zadnje glasovnice iz okrožij, kjer se je Biden odrezal precej bolje od Trumpa, zlasti na območju Atlante, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

V Severni Karolini je Trumpova prednost 76.701 glas, preštetih pa je 94 odstotkov glasovnic. Prešteti je treba še 116.000 glasovnic, ki so bile oddane po pošti, počakati pa bo treba še tiste, ki bodo morda še prišle.

V skladu s pravili te zvezne države s 15 elektorskimi glasovi so namreč veljavne vse glasovnice po pošti, ki so bile žigosane do 3. novembra, štejejo pa jih lahko do 12. novembra. Glede na dosedanje rezultate glasovnic po pošti so bile te močno v prid Bidna, še navaja AP.

V Nevadi, kjer je na voljo 6 elektorskih glasov, je medtem po preštetju 76 odstotkov glasovnic Trump v zaostanku za 11.458 glasov. Prešteti bo treba še okoli pol milijona glasovnic. Glasovi se štejejo naprej tudi v Arizoni, ki sta jo Fox News in AP sicer že pripisala Bidnu. Tam je preštetih 88 odstotkov glasov, prednost Bidna pa je 68.390 glasov. Kot navaja AP, je v Arizoni treba prešteti še 375.000 glasovnic. Arizona ima sicer 11 elektorskih glasov.

ZDA volitve 2020 | Avtor: Epa ZDA volitve 2020 Epa

Oba kandidata prepričana v zmago

Drugod je tekma že odločena in Biden si je že zagotovil 264 elektorskih glasov z Arizono oz. 253 brez te države. Skupaj z Nevado bi si že zagotovil potrebnih 270 od skupno 538 elektorskih glasov za končno zmago.

Trump ima na drugi strani zaenkrat zagotovljenih 214 elektorskih glasov. Niso mu sicer še prišteli treh glasov iz Aljaske, kjer pa bo skoraj zagotovo zmagal. A krvavo potrebuje zmago v vseh preostalih zveznih državah, kjer je tekma še odprta.

V Georgii je že vložil tožbo za zaustavitev štetja glasovnic. Enako tudi v Pensilvaniji. V Wisconsinu, kjer je Biden zmagal za 20.535 glasov, s tožbo zahteva ponovno preštevanje. V Nevadi in Arizoni pa zahteva štetje naprej ter napoveduje izzive v primeru neugodnih izidov.

Biden pa je na drugi strani svojim podpornikom sporočil, da je jasno, da je na poti do 270 elektorjev in verjame v zmago, ki pa je v nasprotju s Trumpom ne bo razglasil, dokler ne bodo preštete vse glasovnice. Trump je sicer razglasil zmago, ko je bilo treba prešteti še 33 milijonov glasovnic.

Glasovi se sicer še naprej preštevajo tudi v drugih zveznih državah, v katerih je bil zmagovalec jasen že po manjšem deležu preštetih glasovnic. To je potem na koncu pomembno tudi za ugotavljanje skupnega števila glasov, ki sta jih kandidata prejela na nacionalni ravni. Tu je v jasni prednosti Biden, ki je prejel nekaj več kot 72,3 milijona glasov, Trump pa jih je prejel 68,8 milijona.

ZDA volitve 2020 | Avtor: Epa ZDA volitve 2020 Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.