Svet
6254 ogledov

Trump v škripcih, ves svet gleda, preštevalci glasov so šli spat

Predsedniške volitve v ZDA
1/2
Epa
Volilna udeležba v ZDA je 66,9-odstotna, kar je največ v zadnjih 120 letih. Demokrat Joe Biden je zbral 71,5 milijona glasov, a še vedno ni jasno, ali bo postal predsednik ZDA. Je pa temu vse bliže.

V ZDA namreč predsednik postane tisti, ki zbere 270 elektorskih glasov. Elektorske glasove prinaša zmaga v zvezni državi, praviloma zmaga prinese vse elektorske glasove, ki jih ima država, le redke jih razdelijo.

Po projekcijah CNN ima Biden 253 glasov, Trump pa 213. Glede na projekcije drugih ameriških medijev trenutno vodi Biden z 264 elektorskimi glasovi, a bi Trump z 214 glasovi še lahko osvojil ključne zvezne države in zmagal. 

V zveznih državah Arizona, Georgia, Wisconsin (nekateri mediji so že razglasili zmago Bidena) in Pensilvanija še poteka štetje. Največ, 20 elektorskih glasov, prinaša zmaga v Pensilvaniji, kjer vodi Trump, a se njegova prednost s štetjem glasov, ki so prispeli po pošti, zmanjšuje.

Biden je po projekcijah ameriških medijev zmagal v Michiganu, to je tradicionalno demokratska država, v kateri pa je Hillary Clinton pred štirimi leti izgubila.

V Georgii bodo glasove šteli vso noč, prešteti morajo še 90 tisoč glasovnic, Trumpova prednost se zmanjšuje, trenutno je le 28 tisoč glasov.

V Nevadi je položaj še bolj dramatičen, Biden vodi za 7647 glasov, do poznega popoldneva po našem času ne bo novih podatkov. Medtem ko svet na trnih čaka, kdo bo zmagal, so šli preštevalci glasov v Nevadi spat in do devetih zjutraj po lokalnem času ne bo novih podatkov. Zaradi tega so se na spletu pojavile šale, kako lahko igralnice v tej državi tako hitro štejejo žetone in denar, štetje volilnih glasov pa poteka tako počasi.

Arizona bo kmalu sporočila nove podatke, a je še vprašljivo, ali bo na njihovi podlagi mogoče sklepati o zmagovalcu.

V Wisconsinu Biden vodi za 20.510 glasov, nakateri mediji so že razglasili, da je zmagal, drugi, na primer Reuters, še čakajo.

Občutno Trumpovo vodstvo v Pensilvaniji se zmanjšuje, pozno v sredo je vodil za skoraj 380 tisoč glasov, pozno zvečer le še za 164 tisoč.

Trump je demokrate že obtožil prevare in vložil več tožb. 

Volitve v ZDA; Donald Trump spremljamo Svet Trump demokrate že obtožuje prevare, napovedal tudi ponovno štetje glasov

"Za prazen nič ste zapravili sto milijonov dolarjev"

Demokrati so šli na letošnje splošne volitve z upanjem na prevzem večine v zveznem senatu, pri čemer so imeli tudi več denarja za kampanjo od republikanskih nasprotnikov in manj zveznih senatorjev, ki so morali pred volivce. Vse kaže, da jim cilja ne bo uspelo doseči.

Do srede zvečer so demokrati uspeli republikancem odvzeti dva sedeža v Koloradu in Arizoni, republikanci pa so si povrnili sedež iz Alabame ter uspešno ubranili nekaj drugih ključnih sedežev. Demokrati bi jim morali za prevzem večine odvzeti najmanj štiri sedeže, kar jim, kot kažejo sicer še nedokončni izidi v nekaterih ključnih tekmah, ne bo uspelo.

Ameriški demokrati so pričakovali, da jim bo na tokratnih volitvah v predstavniški dom zveznega kongresa uspelo nadgraditi uspeh iz leta 2018, ko so prevzeli večino, vendar pa nepopolni izidi kažejo, da jim ne bo uspelo. Do srede zvečer so jim republikanci odvzeli najmanj pet sedežev.

Za večino je potrebnih 218 sedežev, demokrati pa so prišli na volitve z 232. Republikanci so jih imeli 197 in sedaj jih bodo imeli več kot 200. Republikanci so postavili na glavo uspeh demokratov leta 2018 glede žensk, saj jim je uspelo izvoliti najmanj 13 novih članic predstavniškega doma.

Demokrati so imeli v sredo zvečer zagotovljenih 48 sedežev v novem senatu, republikanci prav toliko, neodločenih pa jih je ostalo le še pet. Pomanjkanje t.i. modrega vala, ki so se ga nadejali zaradi nasprotovanja Američanov politiki in obnašanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je demokrate neprijetno presenetilo. Ankete so jim namreč obetale veliko boljše rezultate.

Najbolj so računali na sedež republikanke Susan Collins iz Maina, ki se je zaradi podpore Trumpovemu vrhovnemu sodniku Brettu Kavanaughu ogorčeno borila za politično preživetje in zmagala.

V Južni Karolini demokratu Jamieju Harrisonu ni uspelo spodnesti Trumpovega zaveznika Lindseyja Grahama, ki bo tako verjetno še naprej vodil odbor za pravosodje. "Za prazen nič ste zapravili 100 milijonov dolarjev," je demokratom sporočil Graham.

Volivci Kentuckyja so obdržali Mitcha McConnela, ki bo še naprej vodja senatne večine, demokrati pa upajo na morebiten uspeh še v Severni Karolini, kjer je v tesnem dvoboju z republikancem Thomom Tillisom demokrat Cal Cunnigham kljub spolnemu škandalu.

Presenečenje demokratom ni uspelo v Iowi, kjer je republikanka Joni Ernst ohranila svoj položaj, nekaj možnosti pa je še za osvojitev enega ali obeh senatnih sedežev iz Georgie, ki sta bila tokrat na vrsti istočasno.

Volitve so pokazale, da so se delitve med Američani, med podeželjem in mesti ter med rasami v zadnjih letih poglobile. Biden je upal, da mu bo uspelo sestaviti koalicijo starejših in mlajših volivcev, neodvisnih in zmernih republikanskih volivcev, vendar ni šlo po načrtih in volivci so ostali na svojih okopih.

To se pozna tudi na volitvah v državne kongrese po ZDA, kjer demokratom ni uspelo zmanjšati prednosti republikancev, izgubili pa so še guvernerski položaj v Montani in razmerje moči po guvernerjih je sedaj 27 proti 23 v korist republikancev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • tani 10:31 05.november 2020.

    JJ je verjetno že poklical Matoza naj pomaga Trampu iz težav.

  • miho 09:31 05.november 2020.

    Ameriške volitve so očitno cenejše od naših. Pri nas gre 2 mio EUR za volitve, kar je, če preračunam, 300 milijonov na ravni ZDA... Oni pa govorijo o 100 milijonih USD, kar je približno 83 mio EUR.

  • Snežinko 09:03 05.november 2020.

    VES SVET gleda to? Res? A ste čisto za luno? Tričert sveta ne samo, da NE gleda ampak se jim gladko =be za to, kdo bo predsednik Amerike...