Svet
104 ogledov

Trump in Putin določila kraj in datum

Donald Trump Vladimir Putin
Iz Kremlja in Bele hiše so sporočili, kdaj se bosta srečala ameriški in ruski predsednik.

Prvo vrhunsko srečanje Donalda Trumpa in Vladimirja Putina bo 16. julija v Helsinkih. O tem, da se bosta srečala julija, se je govorilo že dlje časa, saj se bo Trump prihodnji mesec mudil v Evropi. Med prestolnicami, ki so veljale za kandidatko za organizacijo srečanja, se je dlje časa omenjal Dunaj, a sta se voditelja na koncu odločila za finsko glavno mesto. 

Trump in Putin bosta med drugim govorila o odnosih med državama in mednarodnih vprašanjih. Kot so zapisali v Kremlju, bosta na srečanju govorila o "trenutnem stanju in perspektivi za razvoj rusko-ameriških odnosov". V Beli hiši so dodali, da bo beseda tekla tudi o "temah, povezanih z nacionalno varnostjo".

Podrobnosti srečanja sta državi dorekli med sredinim obiskom svetovalca ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johna Boltona v Moskvi. 

Predsednika obeh velikih sil se od začetka Trumpovega mandata januarja lani še nista srečala na vrhu, le ob robu mednarodnih srečanj, nazadnje novembra lani v Vietnamu. Daljši pogovor sta imela julija lani ob robu vrha skupine G20 v Hamburgu.

Odnosi med Moskvo in Washingtonom so zaradi sirskega konflikta, ukrajinske krize in obtožb o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 na najnižji ravni od hladne vojne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.