Svet
761 ogledov

Znano, kje in kdaj srečanje Trump - Kim

Donald Trump
Datum in kraj srečanja med voditeljema ZDA in Severne Koreje sta znana.

Predsednik ZDA Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un se bosta sestala 12. junija v Singapurju. Omenjajo pa tudi že možnost, da bi srečanje podaljšali za en dan.

Singapur se je na napoved srečanja odzval z zadovoljstvom. Singapurski premier Lee Hsien Loong je ob tem dejal, da omenjeno srečanje predstavlja "pomemben korak na poti k miru", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Singapursko zunanje ministrstvo je že v četrtek zvečer sporočilo, da so zadovoljni z izbiro kraja srečanja Trump - Kim. "Upamo, da bo prispevalo k mirovnim obetom na Korejskem polotoku," so sporočili.

Kim Jong Un | Avtor: Reuters Reuters

Datum srečanja so pozdravili tudi v Južni Koreji. "Upamo v uspešnost denuklerizacije Korejskega polotoka ter vzpostavitev trajnega miru," je v noči na danes dejal tiskovni predstavnik predsednikovega urada v Seulu. V Severni Koreji se na objavo datuma srečanja zaenkrat uradno še niso odzvali.

Kljub signalom o razbremenitvi odnosov s strani Severne Koreje, je Južna Koreja z zavezniškimi ZDA že začela z dvotedenskimi vajami zračne obrambe. Vaje z imenom Max Thunder so se začele v skladu z načrti, je v Seulu potrdil tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Donald Trump Svet Trump povedal, kaj mu je obljubil Kim Jong Un

Na vajah po poročanju južnokorejskih medijev sodeluje približno 100 vojaških letal. Severna Koreja je v preteklosti ZDA očitala, da vojaške vaje s Severno Korejo izkorišča kot pretvezo za priprave na napad na Pjongjang, kar sta Washington in Seul vedno znova zanikala.

razno 17.02.14. kim jong un, severna koreja, pjongjang, foto: reuters Jedrska oborožitev Svet Kim Jong-un: Ne potrebujemo več jedrskih ali raketnih preizkusov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.